Plăcintă cu legume și rămășițe de cărnuri

Old habits die hard. Este modul anglo-saxonilor de a zice că “năravul din fire n-are lecuire”. Probabil nu sunt singurul din generația mea care are în permanență în geantă o sacoșă din pânză, rezistentă, pentru cumpărături. Obiceiul datează din anii 1982 – 1989, când, pe fondul lipsurilor din ce în ce mai acute, trebuia să fii tot timpul pregătit pentru cazul în care “se bagă ceva” la magazinul pe lângă care treci: carne, ouă, vată, hârtie igienică, televizoare alb-negru…

Tot din acele vremuri datează tradiția ca permanent congelatorul să fie plin, că nu se știe niciodată. Odată cu trecerea de la epoca alimentației raționale la cea a consumerismului exacerbat, vrând parcă să compensăm lipsurile îndurate, cumpărăm prea multe alimente (pe care nu de puține ori le aruncăm intacte, în ambalajul original nedesfăcut, întrucât au ieșit din perioada de consum sigur), gătim prea mult comparativ cu cât putem mânca. Fenomenul se amplifică în perioada sărbătorilor (nu contează că-s sărbători de iarnă, de Paște, de începere a noului an școlar, întotdeauna va exista la noi un motiv de a sărbători ceva), iar după trecerea lor ne uităm prostiți la munții de mâncare la care am muncit ore, dacă nu chiar zile.

Mai ieri vă povesteam despre reciclarea mâncării și iată că revin la subiect. Tot despre reciclarea cărnii vorbesc, nu neapărat a resturilor de friptură, ci și a unor produse procesate (afumături, mezeluri ș.a.m.d.). Toate acestea pot fi transformate într-o delicioasă plăcintă cu carne (de miel, de pasăre, de porc, de vită – funcție de sezonul trecutei sărbători soldate cu mormane de leftovers). Pe lângă rămășițele adunate de pe platouri și de prin tăvi și tigăi, mai aveți nevoie de ceva legume (sigur găsiți prin congelator măcar una-două pungi rătăcite), câteva ouă și o foaie de aluat. Pe asta din urmă ați putea-o confecționa și singuri, dacă veți considera că merită efortul.

Ce vă trebuie?

 • În jur de 200 – 250 g resturi de friptură, afumături, mezeluri – proteină de origine animală să fie;
 • 1 linguriță de ulei (dacă resturile de carne nu au și umpicuț de grăsime);
 • 300 g amestec de legume congelate (morcov, mazăre, conopidă, porumb);
 • 100 g țelină (proaspătă sau congelată);
 • ½ ardei gras (proaspăt sau congelat);
 • 1 cartof potrivit (80 – 100 g) copt sau fiert;
 • 1 ceapă roșie;
 • 3 ouă;
 • 20 -25 măsline fără sâmburi;
 • 1 linguriță rasă de oregano uscat;
 • Sare și piper – după gust;
 • 1 foaie (275 g) de aluat de patiserie (foi de plăcintă).

Cum procedați?

Pregătiți o oală suficient de încăpătoare pentru tot ce aveți de gând să puneți în ea: carne, legume, cartofi, ouă….

Tăiați toate cărnurile care v-au rămas și intenționați să le reciclați în bucăți mici. Aruncați-le în oală și, dacă vi se pare că bucățile nu sunt suficient de grase, stropiți-le cu ceva ulei vegetal, apoi rumeniți carnea la foc potrivit vreo 5 minute.

_103

_102

_105

_104

_106

În ăst timp curățați și tocați ceapa, curățați și tăiați în cuburi cartoful copt și țelina crudă. Dacă folosiți ardei gras proaspăt, curățați-l de cotor, sâmburi și nervuri și tăiați-l în pătrățele mici.

_108

_110

Aruncați ceapa în oala cu cărnuri și căliți-o și pe dumneaei încă vreo 3 – 4 minute. Nu trebuie nici prăjită, nici arsă, ci doar înmuiată puțin. Acesta este motivul pentru care n-am început direct cu tradiționalul “se călește o ceapă…”.

_111

Odată ceapa înmuiată puteți adăuga, pe rând, legumele congelate, ardeiul gras, cartoful copt, apoi asezonați cu sare și piper. Când legumele congelate s-au dezmorțit, adăugați și țelina.

_112

_113

_114

_115

_116

De-acum trebuie ca să așteptați să plece cam toată apa din oală: atât cea din cărnuri, cât și cea din legume. Nu uitați să amestecați. O să dureze cam 10 – 15 minute până când conținutul oalei începe să sfârâie și pe fundul ei nu se mai adună lichid.

_117

Acum e momentul să adăugați niște oregano și să puneți compoziția la răcit. Trebuie s-o aduceți la mai puțin de 50 ˚C, ca atunci când adăugați ouăle (care au rolul de a lega compoziția) acestea să nu se transforme instantaneu în omletă, jumări sau scrob (depinde în ce zonă a țării vă aflați cu plăcinta în devenire).

_118

Pentru o răcire mai rapidă puteți cufunda oala cu ingrediente într-o baie de apă (în chiuvetă, de exemplu, având grijă să nu scăpați accidental agentul de răcire în masa de reacție).

_119

Cât stă viitorul interior al plăcintei la răcit, aveți timp să preîncălziți cuptorul la 190 – 210 ˚C, să tapetați o tavă de aluminiu de unică folosință (sau o tavă normală) cu hârtie de copt, pe care să întindeți jumătate din foaia de aluat (cu cealaltă jumătate veți acoperi compoziția). Alegeți tava în așa fel încât stratul de compoziție din tavă să nu fie mai înalt de 2 – 2,5 cm.

_120

_121

_122

Odată compoziția răcită, adăugați ouăle, măslinele (fără sâmburi), amestecați viguros întru omogenizare, potriviți gustul final de sare și piper. Înainte de a o turna în tavă, găuriți fundul de aluat cu o furculiță, astfel ca aluatul să devină antiex.

_123

_124

Nivelați frumos compoziția în tavă și acoperiți-o cu aluatul rămas. Perforați-l și pe acesta, ca aburul format în interior să poată părăsi incinta fără a lua cu el și capacul plăcintei (așa cum a făcut-o aburul radioactiv din reactorul nuclear de la Cernobâl).

_125

Înainte de a băga tava în cuptor, puteți unge cu niște gălbenuș de ou partea superioară a stratului de aluat, ca să capete o strălucire și colorație frumoasă. Același efect îl obțineți și dacă ungeți aluatul cu apă, cruțând astfel un ou.

_126

Plăcinta ar trebui să stea în cuptor la copt cam 50 – 60 de minute (210 – 190 ˚C, cuptor pe gaz, raftul din mijloc), cu răsucire la 180 ˚ în plan orizontal, la jumătatea timpului de coacere (Manevră necesară pentru coacere uniformă, în ipoteza că arzătorul cuptorului nu încălzește uniform incinta. La cuptoarele electrice, acest flip horizontally nu este neapărat necesar). Ultimele 2 – 3 minute le puteți dedica rumenirii topului plăcintei cu flacăra din bolta cuptorului.

_127

După ce plăcinta este coaptă, lucru ușor de verificat folosind aparatul ScobiTest®, o scoateți din cuptor și o acoperiți cu un ștergat curat, lăsând-o să se răcească lent.

_132

_128

Odată adusă la temperaturi acceptabile pentru manipulare fără echipament de protecție, o puteți transfera pe un platou pe care puteți s-o și porționați.

_129

Cam așa ar arăta în secțiune:

_130

De menționat că se poate consuma în stare caldă, dar și rece, se poate reîncălzi în cuptorul cu microunde, ori poate fi folosită (decupată corespunzător) la confecționarea aperitivelor Vlad Țepeș.

_131

_207

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Plăcintă cu legume și rămășițe de cărnuri

 1. Pingback: Aperitive Vlad Țepeș | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.