Pizza la tavă cu blat subțire și crocant

100Dacă ieri am vorbit despre pâine și despre sărbătorirea mondială a acesteia, astăzi vreau să aduc în prim plan, pizza. Este tot un fel de pâine, dar ceva mai dichisită. Cu blat subțire și crocant, ori, dimpotrivă, gros și pufos, garnisită extrem de sumar (pizza Margherita, de exemplu, are doar sos de roșii, ulei de măsline, mozzarella și busuioc), ori blagoslovită cu “de toate” (lista ingredientelor care se pot adăuga este prea lungă, așa că mă limitez doar la a enumera câteva: afumături, salam, cârnați, piept de pui, ton, anșoa, măsline, ciuperci, ceapă, ardei, ananas, porumb…), o găsim acum peste tot în lume. Deși de sorginte italiană, peninsularii nu au o zi națională pentru pizza (probabil datorită faptului că, în Italia, “every day is pizza day”). În schimb, există o zi națională a pizzei în Statele Unite, și anume ziua de 9 februarie.

Pizza pe care tocmai am încropit-o la patru mâini (consoarta fiind responsabilă de partea de aluat, iar subsemnatul de topping – care-i și cel mai dificil de rezolvat 😉 ) iese din tiparele tradiționale. În sensul că aluatul, pe lângă ingredientele clasice (făină, sare, drojdie), mai conține și niscaiva lactate care tocmai au ieșit/ies curând din termenul de valabilitate. Toppingul, în schimb, e clasic: am pus cam tot ce-am găsit disponibil prin frigider și prin cămară. De reținut că, dintr-o jumătate de kilogram de făină, vă iese aluat pentru două tăvi mari (30 × 30 cm) de pizza cu blat subțire și crocant.

Ce vă trebuie?

Pentru aluat:

 • 500 – 550 g făină albă de grâu (000);
 • 330 g chefir;
 • 185 g brânză Făgăraș;
 • 2 cuburi de drojdie (2 × 25 g);
 • 2 cuburi de zahăr brun;
 • Un praf de sare (cam ¼ linguriță).

Pentru topping:

 • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin;
 • 1 lingură sos pentru pizza sau ketchup dulce;

În rest, lăsați să vă zburde imaginația, ori faceți un control amănunțit prin cămară și prin frigider și vedeți ce găsiți. Pe astea le-am găsit eu:

 • 100 g felii subțiri de prosciutto crudo;
 • 150 g măsline verzi umplute cu anșoa;
 • ¼ ardei capia mare, tăiat în felii subțiri;
 • 2 ciuperci champignon mari, feliate;
 • 1 bucată de praz (cam 8 – 10 cm, parte albă și parte verde), tăiată în rondele de 2 – 3 mm grosime;
 • 2 felii de brânză Gouda, tăiată fâșii;
 • 100 g brânză fermentată Horezu, dată prin răzătoarea mică;
 • ½ linguriță oregano uscat.

104
105

Cum procedați?

Mai întâi se prepară aluatul. Luați un vas mare, pe care-l puteți încălzi (un lighean de tablă, ori o oală încăpătoare ar fi numai bune pentru acest scop), în care puneți chefirul, brânza Făgăraș, zahărul, sarea și drojdia. Amestecați totul cu grijă și încălziți ușor (la circa 40 ˚C – nu mai mult) până când se obține un amestec omogen. Adăugați în ploaie făina și frământați viguros până obțineți un aluat consistent și elastic. Acoperiți vasul cu aluat cu un ștergar curat și puneți-l într-un loc mai cald. Lăsăți-l să crească, măcar 45 de minute – 1 oră. Dacă nu-l folosiți imediat, îl puteți ține până a doua zi la frigider. Dacă vreți să-l păstrați o perioadă mai lungă de timp, îl puteți congela. Pentru o pizza făcută într-o tavă de 30 × 30 cm vă este suficientă jumătate din cantitatea de aluat obținută.

101
102
116
103

Întindeți pe blatul de lucru o foaie de hârtie de copt de circa 35 × 35 cm. Puneți jumătate din aluatul obținut pe foaie și întindeți-l cu sucitorul până când obțineți o foaie pătrată de circa 30 × 30 cm. Ar fi bine să ungeți în prealabil sucitorul cu puțin ulei, pentru a nu se lipi aluatul de el.

107

Treceți apoi aluatul (cu tot cu foaia de hârtie de copt) într-o tavă întinsă (30 × 30 cm) cu pereți puțin înalți, ungeți-l cu ulei de măsline și turnați deasupra o lingură de sos pentru pizza (vezi aici cum se poate prepara) ori o lingură de ketchup.

108

Cât timp pregătiți toppingul, încingeți cuptorul la 200 ˚C.

Odată aluatul întins în tavă, uns cu ulei și cu sos de roșii (sau ketchup), puteți începe construcția toppingului.

Împrăștiați peste aluat feliile subțiri de prosciutto, măslinele umplute, ciupercile feliate, fâșiile de ardei capia, rondelele de praz. Presărați cu oregano.

109

Adăugați apoi feliile de brânză Gouda și presărați brânza Horezu rasă.

106
110

Dați tava la cuptor (în prealabil preîncălzit la 200 ˚C) pentru 35 – 40 de minute. La jumătatea timpului rotiți-o la 180 ˚, pentru a se coace uniform, în caz că al dumneavoastră cuptor nu împarte în mod egal căldura pe toată suprafața.

La final, dacă este cazul, porniți pentru 4 – 5 minute flacăra din bolta cuptorului pentru a rumeni ușor toppingul.

111

Nu vă mai rămâne decât să scoateți pizza din cuptor, s-o tranșați și să o puneți în farfurii. Din motive lesne de înțeles, n-o să puteți obține dintr-o pizza pătrată felii sub formă de sectoare circulare. Chiar și lipsită de această formă, este totuși comestibilă. Cu sau fără extra-sos (dulce ori picant), cu o bere alături, ori cu un pahar de vin.

112
115
114

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

113

Leave a Reply

Your email address will not be published.