„Pizza” cu blat din aluat foitaj

Tehnic, n-ar trebui să se numească pizza, întrucât îi lipsește un element esențial al acesteia, și anume blatul clasic. Acesta este și motivul pentru care am pus ghilimelele de rigoare în titlu, nu de alta, dar nu vreau să intru în gura italienilor (mai ales a celor care după o lună la Italea s-au acomodat atât de bine, încât au uitat până și la lingua rumena), că nu mă mai spală nici apele Padului, ale Tibrului, ale Adriaticii și ale Mediteranei la un loc.

Să zicem că este o „coptură cu design de pizza”, pe care o putem pregăti rapid, folosind o foaie de aluat foitaj din comerț (chiar dacă unii strâmbă din nas pe motiv de E-uri ori că nu e făcută comme à la maire a la maison), pe care putem pune cam orice. Sau este un bun prilej de a goli frigiderul de o mulțime de brânzeturi și mezeluri care dau să iasă din termenul de valabilitate.

118

110

107

120

Ce vă trebuie?

  • 1 foaie aluat foitaj
  • 2 linguri pastă de ardei dulce
  • 1 linguriță pastă de ardei iute

Topping:

  • 100 g salam Bănățean (Cris-Tim)
  • 100 g cotlet haiducesc (Matache Măcelaru’)
  • 100 g jambon crud-uscat (Carrefour)
  • 100 g felii brânză Cheddar (Delaco)
  • 10 – 12 ciuperci champignon conservate în saramură
  • 35 – 40 g brânză Grana Padano (se poate înlocui cu Pecorino Romano, Parmigiano Reggiana sau alte brânzeturi tari, care se pot rade: cașcaval, brânză Horezu, etc.)

Cum procedați?

Preîncălziți cuptorul la 200˚C.

Tapetați tava aragazului cu o hârtie de copt, pe care așezați foaia de aluat foitaj.

101

Găuriți din loc în loc aluatul cu furculița.

Scurgeți ciupercile și tăiați-le în felii groase de 2 – 3 mm.

38568185395_edbaefec28_o

Amestecați pasta de ardei gras cu cea de ardei iute și ungeți cu acest amestec foaia de aluat (blatul de pizza). În comparație cu pizza clasică, acestui preparat îi lipsește un ingredient esențial: sosul de roșii.

102

103

Așezați pe blatul uns cu pastă de ardei, în ordine: un strat de salam Bănățean, un strat de jambon, un strat de ciuperci, un strat de felii de Cheddar, un strat de cotlet haiducesc.

105

106

107

108

109

Presărați câteva frunze de busuioc proaspăt rupte în bucăți mici, apoi adăugați un strat de Grana Padano fin mărunțită.

118

110

Îndoiți marginile foitajului peste umplutură, găuriți-le cu furculița și dați pizza la cuptor pentru 20 – 25 de minute. La jumătatea timpului, întoarceți tava.

112

După scurgerea timpului, sau poate puțin mai devreme, dacă observați că s-a topit brânza de la partea superioară a toppingului, mai dați 2 – 3 minute flacără doar din bolta cuptorului, cât să rumeniți frumos feliile de cotlet.

113

Feliați pizza în bucăți dreptunghiulare, pe care puteți adăuga suplimentar brânză tare rasă.

114

115

Cum lângă pizza merge întotdeauna o bere rece, încercați un pahar de Ursus Retro Carpatin.

117

116

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.