Piureuri colorate

Cred că în România sunt două “felu’ doi” de bază, ca să zic așa. Primul cel de-al doilea fel ar fi, de departe, ceafa de porc la grătar cu cartofi prăjiți (eventual și cu o salată/murătură alături, dar nu-i obligatoriu). Cel de-al doilea fel doi ar fi șnițel cu piure (uzual șnițel din piept de pui și piure de cartofi). Zic asta bazându-mă pe frecvența căutărilor de pe acest blog, nu pe sondaje de alea cu marja de eroare de ±3%.

Dacă piureul clasic de cartofi l-am analizat pe larg aici, vă propun să ne oprim puțin și la alte piureuri care reflectă radiațiile din spectrul vizibil în gama de lungimi de undă între 625 și 380 nm (de la portocaliu la violet, adică):

113

λ = 590 – 625 mm (portocaliu)

  • piure de cartofi dulci și țelină – aici;
  • piure de cartofi dulci – aici;
  • piure de morcovi (mai jos);

λ = 565 – 590 nm (galben)

  • piure de cartofi copți – aici;
  • piure de țelină cu ceapă verde – aici;
  • piure de conopidă cu praz – aici;
  • piure de țelină (mai jos);

λ = 500 – 565 nm (verde)

  • piure de cartofi cu broccoli și praz – aici;
  • piure de țelină cu pătrunjel verde – aici;
  • piure de mazăre (mai jos);

λ = 380 – 485 nm (albastru – violet)

  • piure de cartofi mov – aici.

Piure de morcovi

107

Morcovii se curăță, se spală și se taie în rondele groase cam de 2 cm.

Se pun la fiert în apă rece, cu puțină sare. Se fierb cam 10 minute (de când începe să clocotească apa), ori până când intră ușor furculița în ei.

Odată fierți, se scurg de apă, apoi se pasează împreună cu puțin unt. Se potrivește gustul final de sare.

Se poate decora cu câteva boabe de piper alb.

101

104

Piure de țelină

108

Țelina se curăță și se taie în cuburi de 2 – 2,5 cm.

Se pune la fiert în apă rece, cu sare. Se fierbe cam 15 – 20 de minute (tot așa, cronometrând timpul de când începe să fiarbă apa. La final, furculița trebuie să pătrundă ușor în ea.

Se scurge de apa în care a fiert, se adaugă unt, se pasează și se potrivește gustul de sare.

Pentru contrast cromatic se poate presăra deasupra puțină boia dulce.

102

105

În cazul în care adaosul de unt vi se pare că aduce prea multe calorii (știți, chestiile acelea mici care trăiesc printre hainele din dulap și vi le strâmtează), acesta se poate înlocui cu smântână, iaurt sau lapte.

Piure de mazăre

109

Un piure cu adevărat verde puteți obține din mazăre. Cum nu tot timpul găsiți mazăre proaspătă, cel mai la îndemână este mazărea congelată.  Aceasta nu trebuie dezghețată înainte de fierbere, însă trebuie pusă la fiert direct în apă clocotită, pentru a-și păstra culoarea. În apă, de asemenea, trebuie adăugată puțină sare, Când apa începe să fiarbă, adăugați boabele congelate de mazăre. Evident, apa o să se oprească din fiert, așa că așteptați până începe să fiarbă din nou, după care, în 6 – 8 minute, mazărea ar trebui să fie fiartă.

Se scurge, se adaugă puțin unt (smântână, iaurt, lapte), se potrivește gustul final de sare. Se poate decora cu boabe de piper roșu. Nu multe, cât să dea o pată de culoare.

103

106

Pentru prezentare, aveți mai multe opțiuni. Una ar fi aceasta:

111

Fiecare își ia ce îi place și cât îi trebuie, aranjându-și apoi (mai mult sau mai puțin) farfuria.

110

112

O altă variantă, în care fiecare primește ce i se dă și cât i se dă, necesită mai multă muncă și migală din partea voastră. Însă cu așa ceva, aranjarea farfuriei va fi o joacă de copil, iar cu siguranță mesenii vor fi dați pe spate.

_207

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.