Piure din cartofi mov

Cartofii mov sau cartofii violet se diferențiază de cartofii comuni, albi sau roz, întâlniți și aceștia în diferite varietăți, prin două caracteristici: culoarea (datorată conținutului ridicat de antocianine) și prețul (întotdeauna mai mare decât cel al cartofului comun). Deși internetul abundă de articole care proslăvesc beneficiile aduse de cartoful mov în alimentație, sănătate și stil de viață, așa cum subliniam și aici, articolele respective conțin prea puțin adevăr științific și foarte mult marketing.

_201

Nu sunt diferențe între modul de gătire al cartofilor mov, comparativ cu cel al cartofilor obișnuiți. I-am folosit în salate (fierți în coajă), în diverse preparate la cuptor (fierți parțial în coajă), i-am copt, i-am prăjit în baie de ulei. Pentru detalii, click aici.

206

_114

200

Un piure din cartofi mov se încropește la fel ca orice piure. Poate fierb ceva mai greu decât cartofii normali. Iar prin fierbere se decolorează, movul intens devenind mai degrabă lila. Dacă sunt fierți în coajă, pierderea culorii este mai puțin pregnantă, iar culoarea își revine dacă li se adaugă puțină zeamă de lămâie.

Ce vă trebuie?

  • 700 – 750 g cartofi mov;
  • 40 – 50 g unt (82% grăsime);
  • Lapte, iaurt, smântână – opțional sau la nevoie;
  • Sare – după gust.

Cum procedați?

Curățați cartofii, tăiați-i în cuburi de circa 2 cm, clătiți-i și puneți-i la fiert în apă rece în care ați pus 1 linguriță rasă de sare. Apa în care fierb trebuie să-i acopere complet.

_202

Fierbeți cartofii 15 – 20 de minute (măsurate de când începe să clocotească apa), ori până când pătrunde ușor furculița în ei.

_203

Scurgeți apa în care au fiert cartofii, adăugați unt și sare, apoi zdrobiți cartofii, fie cu furculița, fie cu ustensila de bucătărie special destinată acestui scop.

_204

_205

Omogenizați piureul obținut, potriviți gustul final de sare. Dacă iese prea “țeapăn”, diluați-l cu puțin lapte, cu smântână ori cu iaurt. Chiar cu apă în ultimă instanță.

_206

Nu vă mai rămâne decât să-l așezați în farfurie și să-l decorați după preferințe și/sau pricepere.

În farfuriile noastre a stat alături de un escalop de mânzat înăbușit în vin alb, a cărui tehnologie de fabricație o s-o găsiți aici.

_207

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

3 thoughts on “Piure din cartofi mov

  1. Pingback: Escalop de mânzat în vin alb | Food and beyond…

  2. Pingback: Piure de cartofi aproape clasic | Food and beyond…

  3. Pingback: “Grătar” din piept de pui – la tigaie | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.