Piure din cartofi fierți în coajă

100Cine a făcut măcar odată cartofi piure sigur știe că pentru piure cartofii se curăță, se taie în cuburi mici și apoi se fierb în apă ușor sărată, după care se scurg, se sfărâmă cu furculița și apoi se finisează gustul, textura și aspectul adăugându-se sare, unt, lapte, smântână, iaurt etc.

Este probabil cea mai cunoscută (și utilizată) metodă de preparare a piurelui din cartofi, dar nu singura. Urmând în mare aceeași pași, se poate obține un piure pornind de la cartofi copți în cuptor (sau în spuză) sau de la cartofi fierți în coajă. Un piure obținut din cartofi copți în cuptor găsiți aici. Acum vreau să vă arăt ce se obține dacă folosim cartofi fierți în coajă.

Ce vă trebuie?

Pentru două porții de piure aveți nevoie de patru cartofi albi de mărime potrivită, vreo 50 g de unt, câteva fire de pătrunjel verde, 100 – 150 g iaurt gras (cel grecesc cu 10% grăsime se potrivește numai bine) și un praf de sare.

Cum procedați?

  • Spălați bine cartofii și fierbeți-i  în apă în care ați pus ½ linguriță de sare. În 15 – 20 de minute ar trebui să fie fierți (dacă intră furculița ușor în ei, e în regulă);
  • Scurgeți cartofii și curățați-i de coajă cât sunt încă fierbinți (asta-i partea cea mai dificilă);
  • Tăiați cartofii în bucăți și puneți-i  într-un castron, apoi zdrobiți-i cu furculița;
  • Adăugați untul și pătrunjelul (în prealabil spălat, zvântat și tocat) și omogenizați;
  • Potriviți gustul de sare și reglați consistența cu iaurt (am uitat să vă spun, dar iaurtul poate fi înlocuit și cu smântână 🙂 ).

Cam asta-i toată filozofia acestei garnituri bine de pregătit iarna, întrucât se împacă de minune cu murăturile puse din toamnă. Ce puneți pe lângă garnitură este alegerea voastră. Alegerea mea a fost niște ceafă de porc înăbușită la tigaie cu niscaiva crenguțe de rozmarin proaspăt. Vinul: un Carménère de Chile mai puțin taninos și mai fructat decât Cabernetul Sauvignon. L-am găsit la Selgros.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.