Piure din cartofi copți cu jumări

100Am în frigider, de ceva vreme, un borcan cu jumări. Jumări făcute din slănină de porc crescut în gospodărie țărănească, hrănit bine cu bostani, cucuruz și fiertură de crumpeni. Și bineînțeles cu ceea ce mai rămânea de la masa gospodarului. Untura rezultată concomitent cu jumările s-a cam dus de mult prin diverse aluaturi de cornulețe cu nucă  ori rahat.

Luați cam 4 – 6 cartofi albi, potriviți ca mărime, și coaceți-i în cuptor după metoda prezentată aici. Curățați cartofii cât sunt încă fierbinți (aici ies în evidență profesioniștii) și sfărâmați-i cu furculița într-un castron încăpător.

Adăugați peste ei cam 100 – 150 g de jumări și pasați totul bine de tot folosind același instrument, adică furculița. Sare nu este necesar să adăugați, jumările având suficientă.

Compoziția se leagă destul de bine fără a fi necesar unt, lapte, iaurt sau smântână. Bineînțeles că nu vă împiedică nimeni să adăugați și ingredientele respective, însă eu unul am considerat că este suficient aportul de grăsime al jumărilor; în plus mi-a plăcut și textura rezultată.

Un astfel de piure se poate mânca fără alte cărnuri pe lângă el, fiind suficiente niscaiva murături. Totuși, ca să nu fie farfuria prea monotonă i-am mai pus alături niște șnițele din piept de pui și o salată de ardei copți (ardeii copți au poposit astă toamnă în congelator, acuma i-am lăsat doar să se dezghețe în legea lor și le-am arătat niște ulei, sare și un strop de oțet balsamic).

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Piure din cartofi copți cu jumări

Leave a Reply

Your email address will not be published.