Piure de cartofi în verde viu de broccoli și praz

200Un piure de cartofi ceva mai special, să-i zicem piure de coloratură 🙂 . Este tocmai potrivit acest verde crud cu semnificația zilei de 17 martie. Astăzi, irlandezii, atât cei rămași acasă, cât și cei răspândiți în toată lumea, își sărbătoresc patronul, Sfântul Patrick.

Un piure de coloratură se prepară (aproape) ca unul obișnuit. În afară de apă, cartofi (400 g), sare și unt mai aveți nevoie de 2 – 3 buchețele de broccoli (proaspăt ori congelat) și o bucată (8 – 10 cm) de praz prelevată dinspre zona mai verde.

Puneți cartofii (în prealabil curățați și aduși la dimensiunile regulamentare) la fiert în apă cu sare. Cam de când începe să clocotească apa, ar mai trebui să fiarbă cam 15 – 20 de minute.

Cât se scaldă cartofii, tăiați bucata de praz în rondele cât mai subțiri. Florile de broccoli, dacă sunt proaspete, țineți-le cufundate în apă sărătă, ca să scăpați de musafirii nepoftiți.

Cam după 10 – 12 minute de fierbere intensă a cartofilor, zvârliți în oală și rondelele de praz. Nu chiar pe toate, mai păstrați câteva pentru decor. Pe ultima sută de metri (deci cu vreo 3 – 4 minute înainte de a lua oala de pe foc), puneți la fiert și buchețelele de broccoli.

De aici încolo, se merge ca la piureul clasic: se scurge apa, se adaugă unt, eventual lapte/iaurt/smântână, se potrivește de sare și se zdrobesc cartofii (nici prazul și broccoli nu se iartă) până când obținem piureul de textura și consistența dorită. O culoare mai intensă puteți obține mărind cantitatea de “colorant” din piure.

Un alt piure în manieră irlandeză se poate face cu cartofi copți și ceapă verde; îl găsiți aici, însoțind un antricot de vită în sos de smântână.

Și pentru că nu putem să disociem Irlanda de berea Guinness, vă pot recomanda încă o specialitate, puiul în bere Guinness la cuptor.

Lá Shona Fhéile Pádraig!

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Piure de cartofi în verde viu de broccoli și praz

  1. Pingback: Chiftele din piept de pasăre la cuptor | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.