Piure de cartofi cu praz

200Dacă v-ați plictisit de piureul clasic, ori de cel făcut “la minut” din fulgi de cartofi deshidratați, aveți aici o variantă de piure cremos, având o aromă aparte, de praz. La textură seamănă cu piureul obținut din fulgi, însă gustul este net superior. L-am folosit ca garnitură la niște tournedo de mânzat, cu al cărui sos s-a înțeles de minune. Merge drept garnitură și la alte fripturi cu sos, în ciuda nutriționiștilor care zic că nu e bine să asociem carnea cu cartofii.

Ce vă trebuie?

  • 4 cartofi albi, potriviți ca mărime (cam 250 – 300 g în total);
  • o bucată de praz (partea verde) de vreo 5 – 7 cm lungime și 1 – 1,5 cm diametru;
  • 20 g unt;
  • 40 g smântână (cu cel puțin 20% grăsime; recomandat 32%);
  • sare – după gust;
  • 1 fir de ceapă verde (decor).

Cum procedați?

  • Curățati cartofii și îi tăiați în cuburi cam de 1 – 1,5 cm;
  • Spălați și curățați prazul, apoi tăiați-l în inele de 5 – 7 mm lungime;
  • Puneți la fiert cartofii într-un litru de apă cu sare;
  • Lăsați cartofii să fiarbă vreo 5 – 7 minute, îndepărtați spuma (dacă este cazul) și adăugați rondelele de praz;
  • Mai fierbeți la foc mic încă 13 – 15 minute;
  • Scurgeți apa, adăugați untul și smântâna, apoi pasați bine totul cu un mixer vertical;
  • La final potriviți de sare și decorați cu inele fine de ceapă verde.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

2 thoughts on “Piure de cartofi cu praz

  1. Pingback: Tournedo cu sos de smântână și brandy | Food and beyond…

  2. Pingback: Pui în bere Guinness la cuptor | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.