Piure cremos din cartofi copți

200

Piure de cartofi? Nimic mai simplu. Dar dacă totuși v-ați plictisit să faceți mereu același piure din eternii cartofi tăiați cubulețe și fierți în apă cu sare, vă recomand ceva ușor diferit: un piure cremos din cartofi copți. Durează ceva până se coc cartofii, dar merită așteptarea. Mai jos aveți tehnologia care folosește cartofii copți în cuptor (electric sau cu gaze). Se poate face însă și cu cartofi copți în spuză. Asta în cazul în care dispuneți de spuză și n-au apucat alții ca să și-o tragă pe turta lor 🙂

Ce vă trebuie pentru 2 – 3 porții de piure?

  • 4 cartofi albi, cam de aceeași mărime – să tot fie la 80 – 100 g bucata;
  • 50 – 60 g iaurt grecesc (10% grăsime);
  • 30 – 40 g unt;
  • 3 – 4 fire de ceapă verde (doar partea verde);
  • Sare marină – după gust.

Cum procedați?

Spălați bine cartofii, ștergeți-i de excesul de apă și înfășurați-i în folie de aluminiu, apoi plasați-i pe grătarul cuptorului bine încins la 200 – 220 ˚C. Lăsați-i acolo cam 90 – 100 de minute, până când simțiți că s-au înmuiat (puteți să-i întoarceți cam după o oră, dar nu este neapărat necesar).

Desfaceți folia de aluminiu și lăsați cartofii tăiați în două să se răcorească puțin, cât să îi puteți curăța de coajă.

Puneți cartofii decojiți într-un bol încăpător, sfărâmați-i cu furculița, adăugați untul, iaurtul, cozile de ceapă tocate mărunt și asezonați totul cu sare proaspăt măcinată. Pasați bine cu furculița până când se topește untul și se încorporează iaurtul.

I-am mai pus pe deasupra niște sos aromat de usturoi copt și vreo două frunzulițe de coriandru (pe care, în lipsă, îl puteți înlocui cu pătrunjel). A fost garnitura perfectă pentru niște cotlete de porc ușor picante,marinate în iaurt și pastă Tandoori. Dar despre acestea o să povestim altă dată.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Piure cremos din cartofi copți

Leave a Reply

Your email address will not be published.