Pilaf cu pui și ciuperci

100Deși avem tendința de a-l încadra în zona preparatelor bucătăriei naționale, pilaful este o mâncare “de import”. La noi a ajuns prin intermediul prietenilor noștri multiseculari, otomanii, care la rândul lor l-au preluat fie de la greci, unde l-au implementat trupele lui Alexandru Macedon revenite din Persia, fie de la arabi. Răspândit din sudul Asiei și până în America Latină, se prepară în fel și chip, comună rămânând fierberea orezului într-o supă conținând diverse ingrediente.
Rețeta de față nu este originală, fiind inspirată dintr-una de pe BBC Good Food. Ce mi-a plăcut la ea: faptul că nu trebuie să speli prea multe vase la sfârșit, toate ostilitățile desfășurându-se într-un singur recipient 😀 . Am folosit wokul meu bun la toate, care a costat ceva, dar și-a scos banii cu prisosință. Evident, fiind o rețetă britanică, nu putea să lipsească din ea curry 😉 . Pe acesta l-am păstrat, însă am renunțat la legume și spanac pe care le-am înlocuit cu ciuperci, iar orezul basmati l-am substituit cu orezul nostru de uz general, clasic, cu bob rotund și ușor lipicios. Am mai umblat și la tehnologie, fierbând orezul ca pentru risotto și apoi finalizându-l la cuptor. A ieșit, vorba neamțului (care este cam zgârcit când vine vorba de laude): Nicht Schlecht! Cum ar veni pe românește “nu-i rău!”. Gata cu vorba și la treabă!

Ce vă trebuie?

  • 2 pulpe de pui dezosate, fără piele (circa 300 g);
  • ½ cană orez cu bob rotund (circa 80 – 100 g);
  • 250 g ciuperci champignon proaspete;
  • 1 ceapă galbenă medie;
  • 2 linguri pastă de curry (roșu, verde, picant sau mai puțin picant – după preferințe și disponibilitate);
  • 0,7 L supă de pui (in extremis se poate înlocui cu 1 – 2 cuburi de concentrat de pui fierte în 1 L de apă);
  • 2 linguri de ulei vegetal (sâmburi de struguri ori floarea soarelui);

Cum procedați?

  • Tăiați carnea în bucăți cam de 1,5 – 2 cm;
  • Spălați și feliați ciupercile;
  • Curățați ceapa și tocați-o mărunt;
  • Într-o tigaie încăpătoare (care poate fi ulterior introdusă în cuptorul încins fără a-i produce daune ireparabile) se călește ușor ceapa, 3 – 4 minute la flacără medie;
  • Se adaugă ciupercile feliate și se călesc amestecând încă 2 minute;
  • Se adauga bucățile de carne care trebuie călite până când își schimbă culoarea, devenind albicioase; nu trebuie să așteptați să se rumenească: 4 – 5 minute sunt suficiente;
  • Este momentul să adăugați pasta de curry; personal am utilizat o pasta de curry verde, mai puțin picantă, mai mult “răcoritoare”;
  • Amestecați pentru răspândirea omogenă a pastei de curry și lăsați-o să-și dezvolte aromele timp de 2 minute, apoi adăugați orezul și amestecați bine totul încă un minut;
  • De acum începe adăugarea treptată a supei de pui, până când orezul este fiert: turnați câte 100 – 150 mL supă fierbinte, amestecați, fierbeți la foc mic până când orezul absoarbe aproape tot lichidul, după care adăugați o nouă șarjă de supă fierbinte, și așa mai departe până când orezul este aproape gata făcut – la mine operațiunea a durat cam 30 de minute, la foc molcom;
  • Cât fierbe orezul preîncălziți cuptorul la 200 ˚C, apoi dați tigaia pentru 15 – 20 de minute la cuptor, să prindă pilaful la suprafață o crustă frumoasă, pe care o puteți rumeni 2 – 3 minute cu flacăra din bolta cuptorului.

Merge foarte bine acest pilaf cu murături. Eu l-am testat cu o salată confecționată din varză albă și roșie tocată pusă la borcan (cu ceva morcov, ardei gras, sare și cimbru) dreasă cu un strop de ulei și un praf de piper alb. Vinul s-a nimerit să fie Blanc (de fapt galben verzui), Sauvignon de felul lui și cam pe jumătate (pe jumătatea mai mare 😀 ) sec. De origine tohaneză.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

One thought on “Pilaf cu pui și ciuperci

  1. Pingback: Aripioară sau picior? | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.