O mâncare lejeră, aromată, intens și variat colorată. Poate fi considerată ca fel de sine stătător – de post, sau poate fi alăturată – în calitate de garnitură – unor cărnuri albe (pui, curcan, iepure de casă) fripte, coapte sau prăjite. Cantitățile de mai jos sunt suficiente pentru 3 – 6 porții (3 – fel principal; 6 – garnitură).
Ce vă trebuie?
- 1 cană de orez cu bob rotund (180 g);
- 2 conserve ciuperci champignon (a 360/210 g bucata);
- 1 conservă (430/200 g) fasole roșie peruviană în sos chilli;
- 1 conservă roșii tăiate în cuburi (400/240 g);
- 1 legătură ceapă verde;
- 2 ardei kapia;
- 1 L supă de legume;
- 1 linguriță curcuma (turmeric);
- 1 linguriță condimente Cajun;
- 1 lingură ulei de măsline;
- ½ legătură pătrunjel verde;
- Sare – după gust.
Cum procedați?
- Scurgeți ciupercile din conservă, spălați-le cu apă din abundență și scurgeți-le (eventual stoarceți-le);
- Spălați și curățați ceapa, apoi tăiați-o rondele;
- Spălați și curățați ardeii kapia de semințe și nervuri – tăiați-i în bucăți de 1 × 1 cm;
- Într-o tigaie antiaderentă încingeți uleiul și căliți ciupercile la foc mediu, 2 minute;
- Adăugați ceapa verde tăiată rondele și înăbușiți-o împreună cu ciupercile încă 8 minute;
- Adăugați orezul, căliți 2 – 3 minute, apoi adăugați curcuma și condimentele Cajun – amestecați și căliți în continuare 4 – 5 minute;
- Adăugați treptat supa de legume, în porții de 150 – 200 mL, pe măsură ce este absorbită de către orez – fierbeți tot timpul la foc mic, cu tigaia acoperită;
- Când orezul este fiert (după circa 20 de minute), adăugați ardeiul kapia, mai fierbeți 3 – 4 minute și apoi adăugați fasolea împreună cu sosul din conservă, apoi roșiile tăiate cuburi;
- Fierbeți ușor tot amestecul 10 – 15 de minute, amestecând sporadic, până când lichidul scade aproape complet;
- Stingeți focul, adăugați pătrunjelul tocat, amestecați și lăsați tigaia acoperită încă 2 – 3 minute.
Se servește fierbinte, acompaniată de castraveți murați picanți.