Pilaf boieresc

_200

Un fel de mâncare recomandat persoanelor care au oroare de spălatul vaselor. Toată povestea se desfășoară într-un singur recipient, recipient care trebuie să îndeplinească doar două condiții. Primo: să poată fi utilizat atât pe plită cât și în cuptor. Secundo: să fie suficient de încăpător pentru a primi în el 120 g de orez, 450 g carne și aproape 1 L de lichid (vin + supă). Acu’, dac-am zis deja carne și orez, plită și cuptor, probabil că v-ați gândit imediat la pilaf. Și n-ați greșit, că asta va ieși în final, un pilaf boieresc. L-am botezat așa după ce-am constatat că se deosebește de mai multe pilafuri naționale: arăbesc, turcesc, sârbesc, peruvian, ori chiar caraibian. N-am putut să-i zic nici pilaf românesc, că-i făcut cu untură de rață ungurească 😉 . Și dacă tot e făcut cu carne macră, grăsime nobilă și vin de soi, m-am gândit că ar sta bine pe masa boierilor. Așa că i-am zis pilaf boieresc. Și așa i-a rămas numele.

Ce vă trebuie?

 • 3 pulpe de pui dezosate (cam 400 – 450 g de carne în total);
 • 2 – 3 lingurițe de untură de rață (in extremis se poate înlocui cu 2 – 3 linguri de ulei vegetal);
 • ½ cană (100 – 120 g) de orez cu bob rotund;
 • 1 ceapă mică, galbenă;
 • 1 morcov mediu;
 • 1 ardei gras roșu, mic;
 • 200 mL vin alb, sec;
 • 3 căni (750 mL) supă de pui (dacă n-aveți, o puteți înlocui cu un volum echivalent de apă fierbinte);
 • Sare, piper – după gust;
 • 2 – 3 fire de coriandru sau pătrunjel verde, pentru decor.

Cum procedați?

Tăiați carnea în cuburi mici.

Morcovul, curățat și spălat, îl dați prin răzătoarea mică.

Ceapa curățată o tocați mărunt, la fel și ardeiul gras, în prealabil curățat de sâmburi, cotor și nervuri și bine spălat.

Într-un ceaun încăpător puneți la încins grăsimea de rață, în care înăbușiți la foc mediu carnea de pui vreme de vreo 5 – 6 minute, până când își schimbă culoarea.

Adăugați legumele (ceapă, morcov, ardei) și căliți încă vreo 5 minute, neuitând să amestecați în ceaun cu simț de răspundere.

Adăugați orezul, amestecați, mai căliți (sub amestecare continuă) încă 1 – 2 minute, apoi stingeți cu vin și fierbeți totul încă 2 – 3 minute, pentru a-i lăsa alcoolului din vin timp să se evapore.

Reduceți focul la minim, adăugați o cană de supă fierbinte și fierbeți totul încetișor. Când observați că orezul a absorbit supa, adăugați, treptat, câte o jumătate de cană de supă.

Cam după un sfert de ceas în care nu uitați să completați zestrea de lichid a pilafului și să mestecați ușurel, turnați în ceaun supa care v-a mai rămas, potriviți gustul de sare și piper, apoi introduceți ceaunul în cuptorul în prealabil încins la 200 ˚C.

Lăsați-l acolo, neacoperit, fără a mai umbla în el, cam 30 – 35 de minute. În ăst timp ar trebui să se săvârșească lucrarea, fără să mai rămână lichid excedentar și fără să se afume ori să se ardă. În caz contrar, vorba sasului, “ghinion”.

De-acuma pilaful boieresc este numai bun de pus în farfurii. Puteți să-l însoțiți ori cu castraveți murați, ori cu o salată de trufandale: roșii cherry, castraveți, măsline, ceapă verde, asezonată cu sare și ulei de măsline, eventual și-un strop de oțet balsamic. Și ca să vă boieriți până la capăt, turnați-vă și-un pahar de Sauvignon Blanc, rece și sec.

S-aveți poftă și să ne revedem sănatoși!

1 thought on “Pilaf boieresc

 1. Eu cam tot la fel fac doar Ca’ fara ardei si cam per la sfarsit de cocere rad un dovlecel lung si gata pilafu.nu are un nume mi a venit ideea pt bebe asa eram sigura Ca’ mananca ceva legume farà sa le simta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.