Piept şi cârnat de porc la tigaie

100

Avertisment! Acest articol nu este recomandat unor largi categorii de persoane, cum ar fi cele înşirate în continuare, dar fără a se limita la acestea: supraponderali şi mai mult decât atât; obsedaţi de diete, cure de slăbire, detoxifieri mai mult sau mai puţin naturale şi naturiste; băutori/băutoare de apă plată cu lămâie; vegetarieni, vegani, raw-vegani sau alte secte înrudite; adepţi ai religiilor care interzic consumul de porc şi de alcool, dar permit şi chiar încurajează alte chestii mai naşpa; înghiţitori de pilule pentru reglarea tensiunii arteriale şi/sau colesterolului … (Eu mai am categorii, dar cred că am devenit deja plictisitor, aşa că mă opresc aici cu enumerările.) Prima poză este suficient de expresivă ca să anticipaţi ce urmează!

Ceea ce vreau să vă împărtăşesc nu reprezintă un preparat propriu-zis, ci mai degrabă o modalitate de gătire, modalitate care se împacă foarte bine cu produsele din carne de porc. Aşa că dacă nu aveţi la îndemână piept de porc afumat sau cârnaţi de casă afumaţi, nu vă impacientaţi.

Ce vă trebuie?

  • 150 g cârnat de porc afumat;
  • 150 g piept de porc afumat (merge şi bacon sau kaiser);
  • 1 linguriţă de ulei vegetal;
  • 200 – 300 mL bere blondă mai amăruie (Neumarkt se potriveşte perfect şi vă costă cam 1 Leu cantitatea necesară la gătit).

Cum procedaţi?

  • Tăiaţi bucata de afumătură în felii potrivite, aşa cam de 5 – 7 mm;
  • Crestaţi cârnaţii tot aşa (adică pasul crestăturilor să fie de 5 – 7 mm);
  • Încingeţi o tigaie antiaderentă cu pereţi înalţi, pe care în prealabil aţi uns-o cu ulei vegetal;
  • Aruncaţi cărnurile şi cârnaţii în tigaia încinsă şi rumeniţi-le frumos pe toate părţile (în 5 – 6 minute ar trebui să fiţi gata cu operaţia respectivă);
  • Stingeţi conţinutul tigăii cu bere, puneţi-i capac şi fierbeţi totul la foc mediu, cam 5 minute;
  • Daţi deoparte capacul, măriţi flacăra şi aşteptaţi să se evapore lichidul, întorcând bucăţile de pe-o parte pe alta, fără a depăşi timpul de 5 minute;
  • Scoateţi cărnurile din tigaie, lăsând să se scurgă excesul de lichid.

Lângă afumătura astfel prelucrată merg foarte bine nişte cartofi prăjiţi în baie de ulei şi presăraţi cu parmezan ras (dacă n-aveţi parmezan puneţi caş sau telemea grasă) şi o salată cu ceapă roşie, castraveţi, roşii şi ceva verdeaţă (rucola, salată verde, spanac) stropită din belşug cu ulei de măsline. Pentru vreme mai răcoroasă, toamna târziu sau iarna, merge o salată de varză murată frecată cu piper negru şi ulei. Dacă n-aveţi varză sau nu vă place, aplicaţi Planul B: castraveciori muraţi.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

 

3 thoughts on “Piept şi cârnat de porc la tigaie

  1. Website visitors do not come easy these days. It’s hard and it usually takes a long time. In many cases, too much time… So much that you might be ready to give up.

  2. Pingback: Piept şi cârnat de porc la tigaie | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.