Piept de rață afumat cu sos de hribi

În preajma sărbătorilor, nu contează că-s de iarnă, de primăvară, ori de toamnă-iarnă sau primăvară-toamnă, lanțurile de magazine cu “de toate” își lansează delicatesurile alimentare.

deluxe

Că se numesc Exquisit (Kaufland) sau Deluxe (Lidl), au unele caracteristici comune: ambalajul elegant, marcat vizibil cu logo-ul distinctiv și, evident, prețul. Însă pentru că doar o dată pe an este Moș Nicolae, Crăciunul, Anul Nou, Ziua Unirii, Valentine’s Day, Dragobetele, Mărțișorul, 8 Martie, Paștele, 1 Mai, 1 Iunie, Rusaliile, Fourth of July, 23 August, Ziua Recoltei, Haloweenul sau 1 Decembrie, nu ne mai uităm la bani. Conform înțelepciunii populare, care ne învață că “obrazul subțire cu cheltuială se ține”, ori că “domnia și prostia se plătesc” (alegeți varianta care vi se potrivește).

exquisit

După ce ți-ai umplut căruțul de cumpărături cu vârf și îndesat și ai lăsat la casă (casa 3, deschisă special pentru dumneavoastră) o sumă cu trei cifre semnificative, ajungi cu bunățățile acasă. Rânduindu-le în cămară, frigider, congelator (după caz), constați că unele dintre ele n-ar supraviețui până la Crăciun, dată fiind data inscripționată după fatidica sintagmă “Expiră la:”.

102

Pieptul de rață (cu piele, fiert, afumat la cald și ambalat în vid), la numai 79,95 Lei/kg trebuia urgent rezolvat. Aș fi putut pur și simplu să-l feliez și să-l pun pe post de mezé ori mizilic cum ar fi numit contemporanii lui Caragiale aperitivele din ziua de azi.

108

107

Dacă nu sunteți chiar cei mai buni prieteni cu pielea sau grăsimea de rață, aveți la îndemână soluția banala: o dați deoparte. Aveți însă și posibilitatea de a obține o piele crocantă, care se asortează în mod fericit cu un sos de hribi înecați în smântână.

101

202a

În plus, toată osteneala nu durează mai mult de 15 minute, pe ceas.

Ce vă trebuie?

  • 1 piept de rață fiert și afumat (200 g);
  • 300 g hribi congelați (cuburi);
  • 200 mL smântână de gătit (nefermentată, cu 20% grăsime);
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 25 g unt (80% grăsime);
  • ½ legătură de pătrunjel verde;
  • 1 – 2 lingurițe boabe de piper roșu;
  • Sare marină, piper mixt (ambele proaspăt râșnite) – după gust.

Cum procedați?

Într-un wok încingeți la foc mediu uleiul de măsline împreună cu untul. În grăsimea bine încinsă răsturnați hribii congelați, amestecând sporadic în ei.

_107

202b

Odată dezghețați, hribii vor fierbe în suc propriu, Asezonați cu sare și piper și lăsați totul pe foc până când apa lăsată de hribi se evaporă complet și wokul (conținutul acestuia mai degrabă) începe să sfârâie.

202c

202d

202e

203

Turnați smântâna, amestecați, dați din nou în clocot, fierbeți sub amestecare încă 1 – 2 minute, după care luați wokul de pe flacără și adăugați pătrunjelul verde tocat. Amestecați, lăsați 2 minute la odihnă pentru întrepătrunderea aromelor, apoi puteți trece la farfurii.

110

204

205

206

În paralel, pregătiți pieptul de rață. Prepararea termică a acestuia este minimă, el fiind deja gătit (fiert, apoi afumat). Practic îl încălzim doar, mai eliminăm din grăsimea de sub piele, iar pielea o facem crocantă.

Cu un cuțit foarte bine ascuțit crestați pielea de pe pieptul de rață în romburi, cam din 5 în 5 mm.

Așezați pieptul de rață cu pielea în jos într-o tigaie fără grăsime, pe care o puneți apoi pe ochiul aragazului, la flacără mică. Grăsimea de sub piele se va topi treptat, scurgându-se în tigaie. Cam în 3 – 5 minute de când începe scurgerea grăsimii, pielea începe să devină crocantă.

Întoarceți pieptul de rață pe partea opusă și lăsați-l să se rumenească încă 2 – 3 minute la foc mediu, după care stingeți focul de sub tigaie.

103

Când și hribii sunt gata, scoateți pieptul de rață pe un platou și feliați-l cu ajutorul aceluiași cuțit bine ascuțit, în bucăți nu mai groase de 4 mm.

104

Așezați pe farfuria de servire feliile de piept, puneți alături câteva linguri de sos de hribi, peste care presărați boabe de piper roșu, mai mult pentru cromatică. Merge bine alături un pahar de Ruby Cabernet californian (un roșu sec, deci), adus la 12 – 14 ˚C.

106

105

207

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.