Piept de pui la cuptor în sos de lămâie, cimbru, usturoi şi vin alb, garnist cu cartofi copţi în coajă şi brânză Brie

200Ce vă trebuie?

Pentru patru porţii aveţi nevoie de 2 – 3 jumătăţi de piept de pui, dezosat şi fără piele. Mai aveţi nevoie de un sos de lămâie cu cimbru şi oregano preparat ca aici, o lămâie întreagă, puţin ulei de măsline, sare şi piper după gust. Pentru garnitură vă trebuie 4 – 6 cartofi potriviţi (albi de preferinţă, dar merg şi cei roşii) şi 100 – 150 g brânză Brie (găsiţi diverse sortimente de Brie cam în toate hypermarketurile). Puteţi înlocui Brie cu Camembert.

 

 

 

 

 

 

 

Cum se procedează?

Preîncălziţi cuptorul la 200°C. Spălaţi bine de tot cartofii în coajă, ştergeţi-i cu un şervet de bucătărie şi înfăşuraţi-i în folie de aluminiu.

Spălaţi jumătăţile de piept de pui şi condimentaţi-le doar cu sare şi piper. Restul condimentelor o să vină din sos. Puneţi jumătăţile de piept într-o tavă antiaderentă unsă în prealabil cu ulei de măsline. Spălaţi bine lămâia (eventual scufundaţi-o preţ de câteva secunde în apă fierbinte) şi tăiaţi-o în sferturi, pe lungime. Adăugaţi sferturile de lămâie printre jumătăţile de piept şi turnaţi în tavă sosul de lămâie, având grjă să ungeţi cu el bucăţile de carne. Adăugaţi două – trei fire de cimbru proaspăt şi acoperiţi tava cu o foaie de hârtie de copt pe care aţi imbibat-o bine cu apă şi apoi aţi stors-o. Introduceţi tava în cuptor, iar lângă ea aşezaţi cartofii înveliţi în folie de aluminiu. După 30 – 40 de minute îndepărtaţi foaia de copt şi firele de cimbru, întoarceţi carnea, stropiţi cu sosul din tavă şi daţi din nou la cuptor încă 20 – 30 de minute (sau până când carnea începe să se rumenească). Din când în când ungeţi carnea cu sosul din tavă. Dacă sosul scade prea mult, completaţi cu puţină apă sau, mai bine, cu vin alb. Cam în 60 – 75 de minute ar trebui să fie gata şi carnea, şi cartofii.

Scoateţi carnea pe un platou, lăsaţi-o 10 minute să respire şi apoi tăiaţi-o în felii groase de circa 1 cm. Tăiaţi cartofii în jumătate şi puneţi pe fiecare jumătate câte o felie de Brie. Seviţi carnea împreună cu sosul rămas şi cu jumătăţile de cartof copt. Însoţiţi acest fel cu un Sauvignon Blanc demisec.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

Leave a Reply

Your email address will not be published.