Piept de pui în vin de Bordeaux

Când vine vorba despre gătit ceva rapid în cursul săptămânii, dar neapărat să fie cu carne, am o trilemă: vită, pui sau porc? Nu neapărat că n-ar mai exista și alte vertebrate comestibile, dar acestea necesită, de regulă, mai multă pregătire. Iar peștele, citez: “nu e carne”. Cum antricoatele, vrăbioarele, rasoalele și șnițelele de mânzat erau la congelator iar piesele componente ale porcului erau la măcelărie, trilema s-a rezolvat de la sine.

Tocmai cumpărasem niște mini fileuri din piept de pui dezosat (că așa se cheamă în limbaj elevat “miejii” din pieptul de pui), întru cu totul alt scop, dar căzu pe ele ghinionul. Cel mai rapid se pot face pe grătar sau pe grill. Dacă n-aveți hotă deasupra aragazului sau un grill electric, soluția la îndemână (comod, rapid, fără mult fum) este cea pe care am aplicat-o și aici. Cu mici modificări, că nu prea gătesc de două ori același lucru.

Dacă vă apucați de treabă la momentul (t), la momentul (+ 2400) (cu timpul exprimat în secunde, în conformitate cu Sistemul Internațional de unități de măsură) vă puteți așeza la masă. Este gata și pieptul de pui și garnitura alcătuită din bezele – le zic așa datorită formei – de piure de cartofi. Cu vinul trebuie să vă mișcați mai din timp, ca să ajungă la temperatura optimă de servire: 9 – 10 ˚C. Cantitățile afișate mai jos sunt pentru 2 – 4 porții (ținând cont că fiecare înțelege ce vrea prin “porție”).

Ce vă trebuie?

  • 8 – 10 fileuri subțiri și înguste din piept de pui (cam 450 – 500 g);
  • 150 – 200 mL vin de Bordeaux;
  • 1 lingură de ulei de măsline sau din sâmburi de struguri;
  • Sare marină și piper mixt (ambele proaspăt râșnite) – după gust.

Cum procedați?

Ștergeți fileurile de pui cu șervete absorbante, asezonați-le cu sare și piper, adăugați uleiul vegetal, amestecați bine totul, astfel încât condimentele și uleiul să acopere toate bucățile de carne, apoi lăsați fileurile să se odihnească 10 – 15 minute.

_202

Încingeți la foc iute o tigaie antiaderentă cu diametru mare (26 – 28 cm). Nu puneți în tigaie nici un fel de grăsime.

În tigaia bine încinsă așezați fileurile de pui într-un singur strat și căliți-le la foc iute, până când carnea se albește și începe să devină aurie. Cam 4 – 5 minute pe fiecare parte sunt suficiente.

_203

_204

Reduceți focul la mediu spre mic și turnați peste bucățile rumenite vinul de Bordeaux, acoperiți tigaia cu un capac și înăbușiți molcom carnea vreme de vreo 10 minute. Mai întoarceți-o din când în când de pe o parte pe alta.

_205

_206

Dacă n-aveți vin de Bordeaux (deși găsiți în toate supermarketurile sortimente variate, cu prețuri între 15 și 100 Lei butelia de 750 mL), folosiți un vin roșu sec autohton (prețurile încep tot de pe la 15 Lei butelia). Dacă vinul este mai ieftin, ori ambalat în butelii de plastic de 1,5 – 2 L, nu aruncați banii de pomană. Există însă și vinuri roșii de consum curent (așa-zisul vin de masă), de obicei cupaje (amestecuri de vinuri obținute din diferite soiuri de struguri: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc, Syrah etc.) în ambalaje tip “bag in box”, de 2 – 10 L, cunoscute drept vinuri la cutie. Care arată cam așa (sursa foto):

_300

Pe acestea le puteți folosi cu încredere, mai ales că au și un preț atrăgător (10 – 15 Lei/L). În plus, rezistă fără denaturarea calității un timp îndelungat după deschidere: 6 – 7 săptămâni, comparativ cu același vin îmbuteliat în sticle, care trebuie consumat în 3 – 4 zile de la destuparea sticlei.

După ce carnea a nădușit suficient, îndepărtați capacul și lăsați lichidul să se evapore. Cam în 3 – 4 minute pleacă aproape toată apa. Alcoolul din vin a plecat deja de mult, așa că se pot bucura și minorii de acest preparat.

_207

_208

Drept garnitură la pieptul de pui astfel tratat merge un piure de cartofi clasic, dar și unul mai aparte, atât ca formă de prezentare, cât și ca ingrediente.

_209

Cum vinul de Bordeaux pe care l-am folosit s-a cam gătat, alături de farfurie am plasat un pahar cu Syrah rosé adus din patria vinurilor (îl găsiți la Mega, la numai 13,99 Lei sticla). În ciuda prețului suspect de scăzut, este băubil, chiar plăcut.

_210

_211

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Piept de pui în vin de Bordeaux

  1. Pingback: Bezele din fulgi de cartofi | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.