Piept de pui în sos de vin roşu

100O mâncărică de pui pe care koanii (NB – locuitorii insulei Kos) o fac la ei acasă. În meniurile restaurantelor colindate de mine n-am văzut-o. Nu e arătoasă, dar cât de arătoasă poate fi o tocăniţă? Se face încetişor, ca un început de sirtaki.

Ce vă trebuie?

  • 300 g piept de pui dezosat;
  • un morcov curăţat şi tăiat în bucăţele;
  • o ceapă galbenă curăţată şi tocată;
  • 2 căţei de usturoi curăţaţi şi tocaţi mărunt;
  • ½ cutie roşii decojite, tăiate potrivit;
  • 100 g măsline (Kalamata de preferinţă) fără sâmburi, tăiate în sferturi;
  • 150 mL supă de pui (sau 1 cub de concentrat de pui fiert în 200 mL apă);
  • 150 mL vin roşu sec;
  • 1 lingură de făină albă;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • o mână de pătrunjel verde tocat;
  • sare şi piper după gust.

Cum procedaţi?

  • Tăiaţi pieptul de pui în cuburi de 2,5 × 2,5 × 2,5 cm şi asezonaţi-l cu sare şi piper;
  • Încingeţi uleiul într-o tigaie încăpătoare şi rumeniţi în el puiul, vreo 4 – 5 minute, la foc mediu;
  • Adăugaţi morcovul şi ceapa (dacă aveţi puteţi pune şi 2 – 3 tulpini de ţelină tăiate scurt) şi sotaţi cam 2 – 3 minute;
  • Turnaţi făina în ploaie, amestecaţi până la omogenizare;
  • Adăugaţi pe rând, amestecând după fiecare ingredient: usturoiul, supa de pui, vinul, roşiile, măslinele;
  • Daţi focul la mic, acoperiţi tigaia şi fierbeţi încet, amestecând sporadic, vreo trei sferturi de oră (45’ pe Timer);
  • La final adăugaţi pătrunjelul verde.

Se poate servi ca atare, cu pâine (dar ar merge şi mămăliga noastră autohtonă), cu garnitură de orez, cu piure de cartofi, sau cu tagliatelle şi parmezan.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

2 thoughts on “Piept de pui în sos de vin roşu

  1. Pingback: Piept de pui în sos de vin roşu | Bacau Expres

  2. Pingback: Ciuperci sotate cu sos de soia şi vin alb | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.