Piept de pui în crustă de fulgi de porumb și susan

Șnițelul vienez, o capodoperă a bucătăriei austriece, se pregătește din bucăți carne de vițel bătute bine, până când ajung la dimensiunile unei farfurii, tăvălite prin făină albă, ou bătut, pesmet și rumenite în ulei (unt clarifiat, adică „Butterschmalz”) Dacă înlocuim carnea de vițel cu felii de piept de pui, renunțăm la făina albă și înlocuim pesmetul cu fulgi de porumb în care am aruncat niscaiva semințe de susan, vom obține ceva asemănător. Dacă n-aveți piept de pui, puteți încerca cu piept de curcan. Pe sistemul inventat de Maria-Antoaneta: “Dacă poporul n-are pâine, să mănânce cozonac!

Ce vă trebuie?

  • ½ piept de pui dezosat, fără piele;
  • 100 – 150 g fulgi de porumb;
  • 2 lingurițe semințe de susan alb;
  • 2 lingurițe semințe de susan negru;
  • 2 ouă;
  • 250 – 400 mL ulei de floarea soarelui;
  • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

Ștergeți pieptul de pui cu șervete absorbante, apoi feliați-l în bucăți cam de 5 – 6 mm grosime. Asezonați bucățile cu sare și piper.

101

Într-un castron amestecați fulgii de porumb cu semințele de susan. O parte din fulgii de porumb îi puteți mărunți (dar vedeți să nu-i transformați în mălai) în prealabil.

102

Puneți uleiul la încins, la foc moderat, într-o tigaie mare (26 – 28 cm în diametru). Aveți grijă să aveți în tigaie un strat de ulei cam de 5 – 8 mm adâncime. Ați putea prăji carnea și într-o friteuză, dar consumul de ulei va spori considerabil.

Treceți bucățile de piept prin ouăle bine bătute. Le puteți asezona și pe acestea cu sare și piper, fără a exagera.

114

Tăvăliți apoi bucățile de piept de pui prin amestecul de fulgi cu susan, presând ușor ca sa adere cât mai mult amestec la ele.

103

Prăjiți în ulei pieptul de pui, cam 4 minute pe o parte și încă 3 minute pe partea opusă. Nu înghesuiți prea multe bucăți în tigaie; 4 – 5 bucăți medii sunt suficiente. Dacă aveți mai multă carne, prăjiți-o pe rând.

104

105

Scoateți bucățile de pui și așezați-le pe șervete absorbante, care au rolul de a reține surplusul de ulei.

106

Aici am mai pus niște poze ca să vă amintiți cum se începe un piure de cartofi 😉

107

108

Se pot servi calde sau reci. Dacă optați pentru prima variantă, puteți alătura un piure de cartofi drept garnitură. Eventual și o salată cu verdețuri de sezon (ceapă verde, ridichi, roșii, castraveți, salată verde sau roșie, spanac).

109

110

111

Vinul nu-i obligatoriu (He, He!). Nu-i obligatoriu să fie nici din 2012 și nici din Abruzzo. 😉

112

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.