Piept de pui cu ţelină şi tăieţei la wok

000Iată un fel de mâncare uşor (şi la preparat şi la digerat) care îmbină tehnologia de preparare asiatică (stir-fry la wok) cu verdeţurile casei (ceapa şi ţelina) şi cu un strop de Grecia. Rezultatul este surprinzător, atât vizual, cât şi organoleptic. Merită încercat, în maximum 20 de minute masa este gata, dacă aţi marinat carnea în prealabil.

Ce vă trebuie?

  • 300 g piept de pui dezosat;
  • o bucată de rădăcină de ţelină (300 g);
  • o legătură de ceapă verde;
  • o tijă de ţelină verde;
  • 125 g tăieţei pentru wok;
  • zeama de la 1 lămâie;
  • 50 mL Metaxa sau Alexandrion;
  • 2 linguri sos de soia;
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • sare şi piper după gust.

Cum procedaţi?

  • Tăiaţi pieptul de pui în cuburi nu prea mari (max. 1,5 cm) pe care le marinaţi în amestecul de zeamă de lămâie, Metaxa şi sos de soia, cel puţin 40 de minute, la rece;
  • Fierbeţi pastele conform indicaţiilor de pe ambalaj (3 minute), scurgeţi-le, spălaţi-le cu apă rece şi ţineţi-le la îndemână;
  • Curăţaţi ţelina, tăiaţi-o în cuburi tot cam de 1,5 cm şi căliţi-o în ulei de măsline, la foc mediu, circa 3 minute, până când începe să se rumenească uşor;
  • Presăraţi un praf de piper mozaic şi apoi adăugaţi ceapa verde tăiată rondele;
  • Mai căliţi 3 minute amestecând uşor, după care puneţi deoparte ţelina şi ceapa;
  • Stoarceţi bine carnea de pui pentru a îndepărta excesul de marinadă, apoi puneţi-o în wokul cu puţin ulei încins;
  • Adăugaţi piper şi căliţi carnea la foc iute, cam 5 minute, rumenind-o frumos pe toate părţile, după care o scoateţi din wok;
  • Turnaţi în wok pastele, adăugaţi tulpina de ţelină tăiată în bucăţi scurte şi stirfraiţi (de la stir-fry) 2 – 3 minute;
  • Adăugaţi ţelina şi ceapa şi mai stirfraiţi 2 minute;
  • Adăugaţi pieptul de pui şi mai stirfraiţi 2 minute;
  • Stingeţi focul, amestecaţi bine şi acoperiţi wokul cu un capac pentru încă 2 minute.

Puteţi încerca un sos picant, de chilli sau chilli cu usturoi. Eu am testat un sos picant  tailandez recomandat pentru preparatele din fructe de mare şi s-a potrivit foarte bine. Ca să mai tăiaţi iuţeala sosului, încercaţi un Chardonnay sec şi rece.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

 

3 thoughts on “Piept de pui cu ţelină şi tăieţei la wok

  1. Cea mai buna mincare pe care o poti gati la wok este carne de vita taiata fisii cum este sunca de porc marinata in sos de soia in care a fost dizolvat amidon. In wok se pun doua linguri de ulei se prajeste usturoi in ulei dupa care adaugi carnea de vita si se lasa la aburi citeva minute. Cind carnea este aproape facuta pui ardei gras taiat felii si il tii pina este luat de flana dar ramine crocant. Cu orez chinezesc fiert in aburi este o nebunie. Nu am reteta exacta pentru ca a venit cu wokul electric cind l-am cumparat si nu stiu acuma unde pot gasi cartea cu retete de la wok. Daca gasesti pe undeva o astfel de reteta sa o incerci neaparat. Ii zapacesti pe toti de nas.. Cind prajesti carnea de vita in wok trebuie sa ridici capacul din cind in cind si sa adaugi apa, otet sos de soia sau sos teriaky.

Leave a Reply

Your email address will not be published.