Piept de pui cu spanac

O mâncare rapidă, pe care n-o puteți rata. E gata în mai puțin de (stați să calculez) 20 de minute, cu tot cu dezghețarea unei jumătăți de piept de pui congelat. Cu miresme din Indii (de Est, nu de Vest – cunoscătorii știu diferența), simplă, sățioasă și, zic eu, chiar aspectuoasă. Măcar în poze.

Ce vă trebuie?

  • O jumătate de piept de pui (~250 – 300 g), nu doar “piele și os” ci chiar fără piele, fără os;
  • 100 g “baby spanac”, adică spanac tânăr, venit din Italia și ambalat în România – era mai rău dacă era venit din România și ambalat în Italia, precum fructele și/sau ciupercile de pădure?
  • 1 linguriță de praf de curry Madras “mild” (“moale” adică nu prea picant), care conține (și acum citez ambalajul): coriandru măcinat, curcuma măcinată, pudră de muștar, năut negru, chimen (probabil au vrut să zică chimion) măcinat, chilli măcinat, schinduf măcinat, piper negru măcinat, praf de usturoi, sare, fenicul măcinat – produs în UK (obvious, fiind vorba de o chestie indiană);
  • Un praf de sare – cât să asezonăm spanacul;
  • Grăsime pentru prăjit pieptul de pui: 1 lingură de unt / 1 lingură de ulei de măsline / grăsimea lăsată de un cârnat homemade in Romania.

101

104

106
Cum procedați?

Voi faceți cum credeți de cuviință, dar eu am procedat întocmai cum am scris mai jos, și n-am murit (încă), în ciuda literaturii de specialitate care zice că “cu-o moarte toți suntem datori”* (* – citation need).

Pieptul de pui (3 kg) l-am luat refrigerat și l-am congelat în pachețele individuale. Am luat o punguță (0,3 kg) și am dezghețat-o în cuptorul cu microunde (pe funcția “defrost”), am spălat-o apoi (total nerecomandat, din cauză de împrăștiere de Salmonella), am șters-o cu șervete absorbante, apoi am tranșat bucata de pui, transversal pe fibră, în bucăți late cam de 1 cm.

102

Într-un wok antiaderent, în care în prealabil am rumenit un cârnat de porc făcut în casă, am aruncat bucățile de pui, la foc mediu spre mare.

103

Le-am asezonat cu curry Madras (deci va fi o mâncare indiană) și le-am lăsat să se rumenească (întorcându-le frecvent) preț de 4 (poate 5) minute.

105

Am adăugat frunzele de spanac așa cum le-am scos din caserolă, în ciuda avertismentului scris mare și la loc vizibil pe capac, “Salata necesită spălare”. Mă gândesc că această recomandare a fost făcută pentru a evita diverse procese în care producătorul ar putea fi implicat (pe sistemul că “în instrucțiunile de folosire ale cuptorului cu microunde nu era specificat faptul că nu putem usca în el animale mici și vii, cum ar fi papagali, pisici sau porcușori de Guineea”).

107

Am acoperit tigaia (mă rog, wokul, cu un capac) și am lăsat la înăbușit spanacul preț de încă 4 – 5 minute, timp în care, mai spre sfârșit, l-am asezonat cu puțină sare.

108

Farfuria finală arată cam așa,

109

întrucât nu m-am putut abține și am mai pus în ea un cartof mov copt, ceva mămăligă veche (reciclată prin prăjire în grăsimea lăsată de rumenirea cârnatului făcut în casă de către cumnatul meu – din lipsă de acțiune, pensionar fiind, se ocupă și de bucătărit; asta când nu construiește corăbii din bețe de chibrit).

Aș fi putut pune alături și un păhărel de vin dar, mâncare indiană fiind, m-am abținut.

108

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Piept de pui cu spanac

  1. Pingback: Piept de pui cu spanac – Bacău Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.