Piept de pui cu sos de brânză albastră și ciuperci

Scormonind prin arhive, am găsit niște poze cu ceea ce făceam prin bucătărie acu’ vreo șapte ani. Calitatea pozelor nu este nemaipomenită, iar mis-en-place-ul lasă și el de dorit (sper că nu vă deranjează modelul imprimat pe mușama și nici farfuriile din Arcopal), dar cred că este mai important conținutul farfuriilor decât natura/calitatea acestora. Platingul este artă, gătitul este știință și tehnologie 😉

Ce-a ieșit? O mâncare uşor de gătit şi de digerat. Chiar bună! Cantitățile sunt pentru două porții. La nevoie, puteți extrapola.

Ce vă trebuie?

  • ½ piept de pui dezosat, fără piele (circa 225 – 250 g sau ½ lb);
  • 250 g ciuperci champignon proaspete;
  • 1 legătură de pătrunjel verde;
  • 1 lingură de ulei vegetal (măsline, sâmburi de struguri, floarea-soarelui etc.).

201

209

206

Marinada pentru pui:

  • 1 linguriță rasă de curcuma (turmeric);
  • 1 linguriță de zahăr brun;
  • 1 linguriță de oțet balsamic;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • 2 linguri de vin alb demisec;
  • Câteva frunze de busuioc;
  • Sare marină, piper negru, ambele proaspăt măcinate – după gust.

Garnitura:

  • 4 cartofi albi medii (cam 250 – 300 g în total);
  • 20 – 30 g unt;
  • Sare – după gust;
  • Câteva frunze de pătrunjel verde – pentru decor.

Sosul de brânză albastră:

  • 20 g unt cu minim 80% grăsime;
  • 100 g brânză cu mucegai albastru (Bleu d’Auvergne, dar merg şi alte sortimente. De exemplu, am folosit „Fromage Bleu” de Paladin);
  • 150 – 200 g smântână cu cel puțin 20% grăsime;
  • 1 legătură de mărar verde.

207

208

205

Cum procedați?

Mai întâi coaceți cartofii, că asta vă ia cel mai mult timp, 60 – 90 de minute. Dacă vreți să îi mâncați cu tot cu coajă (da, coaja cartofului este comestibilă), spălați-i bine, ștergeți-i de apa în exces, înveliți-i în folie de aluminiu și puneți-i în cuptorul preîncălzit la 200 – 220 ˚C. Cum spuneam, funcție de mărime, sunt gata într-un ceas, un ceas jumate – cel mult.

Tăiați carnea de pui în cuburi mici (cam de 1 cm) și puneți-o într-un vas încăpător. Asezonați-o cu curcuma, sare, piper, zahăr brun și câteva frunze de busuioc rupte în bucăți mici. Adăugați usturoiul în prealabil curățat și zdrobit în presă, oțetul balsamic, vinul și uleiul de măsline. Amestecați bine, ori cu o furculiță, ori – și mai bine – direct cu mâna (din motive de igienă, e bine să folosiți o mănușă de unică folosință). Acoperiți vasul cu carnea astfel tratată cu folie alimentară și dați-l la rece măcar pentru 30 – 45 de minute.  Puteți să-l lăsați însă și câteva ceasuri – nu se întâmplă nimic rău, ba dimpotrivă.

202

203

204

Încingeți un wok fără ulei şi aruncați în el cuburile de pui împreună cu sosul (marinada)  în care au stat. Rumeniți bine bucăţile de pui la foc iute, până când devin aurii şi sosul s-a evaporat, apoi scoateți carnea rumenită, presărați-o cu pătrunjel tocat și păstrați-o caldă până la etapa următoare.

210

211

Tăiați ciupercile în felii subțiri și puneți-le într-o tigaie cu puțin ulei încins. Asezonați cu piper (sare nu-i nevoie să puneți, o să fie suficientă cea din sosul de brânză), acoperiți tigaia și înăbușiți ciupercile cam 7 – 8 minute, la foc mediu.

212

213

214

Cât se înăbușă ciupercile, pregătiţi sosul. Topiţi puţin unt într-o crăticioară, iar în untul topit adăugaţi cuburile de brânză. Amestecaţi continuu, la flacără mică, până când se topeşte şi se omogenizează compoziţia.

215

Adăugaţi smântâna (cu nu mai puţin de 20% grăsime, recomandat: 32%), omogenizaţi şi mai daţi un clocot.

216

Adăugaţi apoi o mână de mărar tocat mărunt şi omogenizaţi.

217

Când ciupercile au scăzut (s-ar putea să se întâmple în timp ce faceţi sosul) turnaţi peste ele cuburile de pui cu pătrunjelul aferent, apoi sosul de brânză. Amestecaţi, daţi un clocot, mai puneţi 2-3 fire de pătrunjel şi gata!

218

219

Serviţi împreună cu un cartof copt la cuptor în folie de aluminiu, peste care puteți pune și-un strop de unt, puțină sare și niște pătrunjel decorativ. Acompaniați farfuria cu un pahar de vin alb demisec rece.

220

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.