Piept de pui cu miere, lămâiță și lămâie

200După o săptămână în care n-a prea fost timp nici de gătit, nici de scris pe blog, săptămână în care m-am delectat mai mult cu mâncăruri pregătite de alții, revin cu un preparat care, pentru cei care încă respectă canoanele, ar fi ultimul de dulce, înainte de intrarea în Postul Crăciunului. Se face repede, aproape singur. În ciuda faptului că ingredientul principal este pieptul de pui, este un preparat suculent, înmiresmat și cu un gust aparte. Zic că merită încercat acest piept de pui cu miere, lămâiță și lămâie. Părerea mea 🙂 ! În mare parte, ideea este preluată și adaptată de aici.

Ce vă trebuie?

 • 1 piept de pui dezosat, fără piele (cam de 700 g);
 • 1 – 2 ciuperci Champignon;
 • 3 – 4 linguri de sos de soia;
 • 2 linguri de miere;
 • 100 – 150 mL vin alb, demisec (de ex., o Grasă de Cotnari – recolta 2015);
 • Zeama de la ½ de lămâie (sau de la o limetă);
 • ¼ linguriță sare marină;
 • 1 linguriță rasă de lămâiță (lemongrass);
 • ½ linguriță piper de Cayenne (atenție, este foarte iute!);
 • 1 – 1 ½ lingurițe de usturoi granulat;
 • 4 – 5 fire de pătrunjel verde, pentru ornat.

201
204

Cum procedați?

Ștergeți bine pieptul de pui cu șervete absorbante (spălarea lui nu face decât să împrăștie eventualele bacterii pe toată suprafața de lucru și prin zona chiuvetei de bucătărie), după ce în prealabil l-ați tăiat în jumătate, pe lungime. Îndepărtați, dacă este cazul, pielițele și tendoanele rămase de la dezosare.

Preparați o marinadă din sos de soia, miere, vin, zeamă de lămâie (sau limetă), marinadă pe care o condimentați cu sare marină, piper de Cayenne, lămâiță și usturoi granulat.

Puneți bucățile de piept de pui în marinada astfel preparată și lăsați-le la rece minimum 45 de minute (mai bine ar fi să le lăsați să se marineze peste noapte, în frigider).

202
203

Scurgeți bucățile de carne de excesul de marinadă și crestați-le transversal în 4 – 5 locuri.

Împănați crestăturile cu felii de ciuperci champignon.

205

Împachetați fiecare bucată de piept de pui în folie de aluminiu (cum vă spuneam și aici, gătitul în folie de aluminiu nu reprezintă un pericol de moarte, așa cum încearcă să vă lămurească tot felul de saituri dubioase), apoi așezați pachetele pe hârtie de copt, într-o tavă încăpătoare.

206

Dați tava la cuptorul în prealabil preîncălzit la 200 ˚C, pentru 45 – 50 de minute.

207

Desfaceți pachetele de piept de pui (cu grijă, să nu vă frigeți cu aburul degajat) și pensulați partea superioară a bucăților de carne cu marinada rămasă.

Dați-le din nou la cuptor, așa desfăcute, pentru încă 15 – 20 de minute. În ultimele 3 – 5 minute, aprindeți flacăra din bolta cuptorului.

208

Scoateți bucățile de piept pe un platou cald și presărați deasupra lor pătrunjel verde tocat.

200

Merge foarte bine pieptul de pui astfel pregătit cu o garnitură de risotto cu praz, mazăre și ciuperci.

209

Dacă Grasa de Cotnari ați gătat-o cât ați încropit marinada pentru pui și risotto-ul, vă recomand să încercați fie un Rosé sec de Purcari, fie o Busuioacă de Bohotin din gama Fresca de la Bucium Iași, ambele din recolta 2015.

_DSC7610 copy
_136

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Piept de pui cu miere, lămâiță și lămâie

 1. Pingback: Risotto cu praz, mazăre și ciuperci | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.