Piept de pui cu mazăre

Peas_in_pods_-_Studio copy

Mazărea frumoasă, verde,     înainte de-a da-n copt                stă într-o păstaie mică,          având boabe circa opt.          

(Autor cunoscut, dar imposibil de găsit pe net)

 

(sursa foto)

 

Cunoscută în special pentru rolul jucat în descoperirea legilor eredității (Mendel, 1866), având un rol infailibil și indispensabil în identificarea adevăratelor prințese (Andersen, 1835), mazărea boabe este un ingredient (aproape) nelipsit din tradiționala noastră salată de boeuf. În rest ne mai aducem aminte de ea când începe postul, ori când intrăm în cura de slăbire – la dietă cum s-ar zice în mileniul trei. Pe lângă mazărea proaspătă, trufanda, pe care o găsim la piață în sezon, cu mazăre boabe ne putem aproviziona, tot timpul anului, de la băcănia din colț. Se prezintă fie conservată în apă cu sare (în cutii metalice sau borcane), fie în stare congelată. Mazărea congelată, ca mai toate legumele conservate astfel imediat după recoltare, își păstrează cel mai bine proprietățile și calitățile nutritive.

O porție de 100 g mazăre verde proaspătă asigură 48% din doza zilnică recomandată pentru un adult (DZR) de vitamina C, 24% din DZR de vitamina K, 23% din DZR de vitamina B1, 20% din DZR de mangan. Mai conține cantități importante de vitamine (A, B2, B3, B6, B9, E), minerale (P, Zn, Fe, Mg, K, Ca), fibre (5%), proteine (5,4%), carbohidrați (14,45%). Este săracă din punct de vedere energetic (81 kcal sau 339 kJ la 100 g), aproape lipsită de grăsimi (0,4%) și de sodiu (5 mg/100 g) (sursa).

Mazărea congelată este ușor de folosit la gătit. Într-o jumătate de oră cel mult aveți gata prânzul sau cina, fără să umpleți chiuveta din bucătărie cu vase murdare. V-am dat cantitățile pentru 2 – 3 porții, însă puteți pregăti o cantitate mai mare, fiind genul de mâncare care se pretează la reîncălzire.

Ce vă trebuie?

 • ½ piept de pui (cca. 250 – 300 g) dezosat, fără piele;
 • 1 lingură de ulei vegetal (floarea-soarelui, măsline, sâmburi de struguri);
 • 1 ceapă roșie mică;
 • 250 – 300 g mazăre congelată;
 • 1 cană (250 mL) de apă;
 • 3 linguri de pastă de tomate (28% substanță uscată);
 • 2 linguri de boia dulce afumată;
 • 5 g zahăr brun;
 • Sare și piper – după gust.

Cum procedați?

Tăiați pieptul de pui în cuburi cam de 2 – 2,5 cm.

101

Curățați și tocați mărunt ceapa.

102

Într-o cratiță încingeți uleiul la foc mediu.

Căliți bucățile de pui în uleiul încins până când carnea se albește și apoi se rumenește ușor. Cam 5 minute ar trebui să dureze, nu mai mult.

104

105

Adăugați ceapa și mai căliți totul încă 1 – 2 minute. Nu trebuie să se înmoaie ceapa, nici să se bruneze. Oricum se va găti în continuare.

106

Adăugați mazărea congelată. Dacă a apucat să prindă multă gheață, nu vă grăbiți încă cu adăugarea apei. Așteptați până se topește gheața, s-ar putea să producă suficientă apă. Dacă mazărea nu prea are gheață (și așa ar trebui să fie) turnați în cratiță cam 100 – 150 mL de apă, acoperiți cratița cu un capac și fierbeți totul la foc mic, 12 – 14 minute. Mai amestecați când și când și verificați să nu rămâneți pe uscat.

103

107

108

Adăugați zahărul, apoi pasta de tomate. Chiar dacă mazărea este prin definiție dulce, zahărul adăugat are rolul de a contrabalansa aciditatea roșiilor. În afară de asta, prin Ardeal se pune un strop de zahăr în unele mâncăruri gătite: piure de cartofi, ardei umpluți. Moștenire de la Habsburgi.

109

111

110

Asezonați cu sare, piper și boia, amestecați bine și, dacă e cazul, adăugați și restul de apă. Așteptați să dea în clocot și mai fierbeți totul, fără capac, încă vreo 4 – 5 minute. Nu uitați să mai și amestecați.

112

113

114

115

Dacă vă place mărarul, acum e momentul să-l adăugați. Dacă nu, faceți-vă că n-ați citit ce-am scris și puteți trece direct la farfurie. Farfurie care nu-i musai să arate într-un mare fel, că n-o să mergeți cu ea “la cuțite”.

116

117

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Piept de pui cu mazăre

 1. Pingback: Piure de cartofi aproape clasic | Food and beyond…

 2. Pingback: Paste (din mazăre) cu fructe de mare | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.