Piept de pui cu gnocchi în sos roșu

Chiar dacă gnocchi sunt ușor de preparat din ingredientele de bază (cartofi, ouă, făină, sare), nu m-am obosit niciodată să-i fac de la zero (from scratch, cum s-ar zice). În primul rând, pentru că nu-mi prea place să umplu (și să mă umplu) de făină toată bucătăria. În al doilea rând pentru că sunt, în general, un tip comod. În al treilea rând, pentru că de ce complicat, dacă se poate și simplu: intri în magazin, cumperi punga cu juma’ de kil de gnocchi, mergi acasă și îi/le pui la fiert (că nu sunt chiar sigur dacă gnocchi sunt ei sau ele). Și un ultim argument (last but not the least): până și Hădean, șăful mastărșăfilor, a gătit (ce-i drept, prin 2011) cu gnocchi de-a gata, din magazin.

Gospodinele “adevărate” or să-mi sară acuma în cap și or să-mi explice câte “chimicale” au în ele aceste găluști și cât de rău ne fac la sănătate chestiile astea care nu-s “naturale”, nu-s aduse “de la țară”, ori nu-s făcute “ca pe vremea bunicii”. Câteva mituri care prind la persoanele obișnuite să le execute altcineva procesul de gândire, mituri exploatate din plin de către cei ce vând (și nu pe bani puțini) produse naturale, fără chimicale, bio, eco ș.a.m.d. Dar am mai scris despre aceste lucruri; nu vreau să mă mai repet, gasiți totul cu lux de amănunte aici. Ah, dacă v-a rămas un rest de piure de cartofi de la cina sau prânzul de ieri, puteți foarte rapid să-l transformați în gnocchi. Geme netul de rețete care să vă ajute. Sau să vă încurce mai mult.

102

Nu știu dacă italienii mai pun pe lângă aceste gălușcuțe și altceva în afară de sos și eventual brânze de-ale lor. Eu m-am aventurat să pun și puțină carne (ușoară, de pui), vreo două feluri de brânză și, în lipsa busuiocului, oregano. Că de-acesta aveam în bătătură. Ce-a ieșit, a ieșit. S-a mâncat, n-a murit nimeni, ba unora chiar le-a plăcut.

Ce vă trebuie?

 • 500 g gnocchi de cartofi;
 • ½ piept de pui dezosat, fără piele (350 – 400 g);
 • 100 g brânză Brie;
 • 40 g unt cu 80% grăsime;
 • 1 lingură de ulei de măsline;
 • 1 cutie (400 g) pulpă de roșii;
 • 1 ceapă verde;
 • 1 cățel de usturoi;
 • ¼ linguriță de boia dulce afumată (paprică);
 • ½ linguriță de zahăr (alb sau brun că tot aia-i);
 • 50 g parmezan ras;
 • 10 – 12 frunzulițe de oregano proaspăt;
 • Sare, piper negru – după gust.

102

117
Cum procedați?

Tăiați pieptul de pui în cuburi de circa 1,5 cm.

101

Curățați usturoiul și feliați-l subțire.

Curățați ceapa verde și tăiați-o în rondele de 3 – 4 mm, atât partea albă, cât și partea verde.

103

Tăiați brânza Brie în cuburi de 1 – 1,5 cm.

104

Fierbeți gnocchi de cartofi în 1,5 – 2 L de apă în care ați presărat puțină sare. Când apa începe să clocotească, adăugați gnocchi, apoi așteptați să clocotească din nou apa. Din acest moment, cronometrați timpul de fierbere, care trebuie să fie cam același cu ceea ce a indicat producătorul pe ambalaj. Dacă vă preparați singuri gnocchi, pornind de la ingredientele de bază (aveți aici o rețetă care vă poate fi de ajutor) știți cu siguranță cât timp trebuie să fiarbă 😉 De regulă, când sunt făcuți (adică după vreo 4 – 5 minute de fierbere) se ridică la suprafață. Puneți-i la scurs și țineți-i la îndemână.

105

Într-o tigaie antiaderentă încăpătoare puneți la încins (foc potrivit) uleiul de măsline împreună cu untul. De ce și unt și ulei de măsline? Pentru că pot 😀 Lăsând gluma deoparte, prezența uleiului împiedică untul să “facă urât”, recte să împroaște peste tot ori să se ardă.

106

Rumeniți bucățile de piept de pui preț de vreo 5 minute. Nu uitați să le asezonați cu sare, piper și paprică (boia) și să le întoarceți ca să se rumenească uniform, pe toate părțile.

107

Cu o paletă perforată (spumieră) pescuiți din tigaie bucățile de pui și puneți-le într-un castron, ca să le-aveți la îndemână. Vă vor mai folosi.

108

În uleiul rămas căliți feliuțele de usturoi. Cam o jumătate de minut, apoi adăugați ceapa verde și mai căliți încă 1 – 2 minute.

109

110

Stingeți tigaia cu pulpa de roșii și lăsați să fiarbă la foc mic cam 5 minute. Dacă vreți să mai tăiați din aciditatea roșiilor, puteți adăuga o jumătate de linguriță de zahăr. Nu-i obligatoriu, dar se recomandă.

111

Adăugați brânza Brie și amestecați până când se încorporează în sos. Nu durează mult, cam 6 – 8 minute.

112

Acum puteți adăuga bucățile rumenite de piept de pui, frunzulițele de oregano (nu toate – păstrați vreo două și pentru decor) și gnocchi. Amestecați gentil, așteptați să dea un clocot (funcție de cât s-au răcit bucățile de pui și gnocchi, melanjul clocotește din nou după 2 – 3 minute) și gata-i minunea.

113

114

115

Serviți fierbinte, presărat din belșug cu parmezan ras și decorat cu frunzulițe de oregano. Dacă n-aveți oregano, puteți pune și busuioc proaspăt.

116

118

Cât despre vinuri, ce să vă zic? Ar merge unul italian, că rimează cu gnocchi și cu parmezanul, ar merge și unul franțuzesc, că rimează cu brânza Brie. Cu puiul rimează suficient de multe, nu-i musai să fie din import. La genul ăsta de mâncare merge și un vin alb, dar s-ar potrivi și unul roșu mai puțin taninos. Ca să-mpăcăm gusturile, eu aș opta pentru un rosé, mai sec, extras din struguri de Fetească Neagră vinificați în alb. Ca acesta, din podgoriile de la Cotnari:

113

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Piept de pui cu gnocchi în sos roșu

 1. Pingback: Gnocchi la cuptor | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.