Piept de pui cu ciuperci și sos Gorgonzola

Săptămâna trecută tocmai am pregătit niște pui Gorgonzola, după o rețetă simplă și rapidă, foarte asemănătoare cu rețeta pentru pui cu smântână. Un pui Gorgonzola nu seamănă niciodată cu alt pui Gorgonzola, variațiunile pe temă fiind nenumărate. Iată câteva mostre de pui Gorgonzola văzute, mâncate și plătite în ultimele 12 luni.

Pui gorgonzola Hanovra

Restaurant Hanovra, Bacău

Pui gorgonzola CandC

Restaurant C. & C., Bacău

Pui gorgonzola Casa Brazilor

Restaurant Casa Brazilor, Bacău

Fiecare restaurant are versiunea proprie; mai mult decât atât, în același local poți primi variante diferite ale preparatului, funcție de ce echipă se află la bucătărie.

La puiul Gorgonzola, baza de plecare este aceeași: pieptul de pui și sosul Gorgonzola. Pieptul se poate felia, fâșia sau cuburii (ultimii doi termeni nu existau până acum – i-am inventat ad-hoc), apoi se poate rumeni pe grătar sau trage la tigaie, marinat sau nu în prealabil. Sosul aferent ar trebui să conțină două ingrediente de bază: brânza Gorgonzola și smântâna lichidă nefermentată. Dar mai important este ce NU ar trebui să conțină: făină, amidon alimentar, “smântână” vegetală, ingrediente pe care s-ar putea să le aveți, fără să știți, în farfurie, din motive de “optimizare” a costurilor. Mai ales dacă prețul per porție este dubios de mic. Deși brânza Gorgonzola are o aromă aparte, dacă nu ești fan brânză poți fi ușor indus în eroare (și nu “dus în eroare” cum aud tot mai des) cu un surogat mai ieftin. Mai ales că Gorgonzola este un produs cu denumire de origine protejată (DOP).

IGP_DOP-895x450

104

Tot în vederea optimizării costurilor, deși ați comandat “pui cu sos Gorgonzola” s-ar putea să vă treziți că în farfurie aveți “sos Gorgonzola cu pui”.

Introducerea fiind făcută, iată mai la vale o variantă de pui Gorgonzola, cred că una dintre primele pe care le-am făcut. Cantitățile sunt pentru vreo patru porții. Pentru alte variante de pui Gorgonzola, apăsați aici.

Ce vă trebuie?

 • 2 piepturi de pui fără piele, fără os (circa 600 – 700 g);
 • 500 g ciuperci champignon;
 • 1 lingură de ulei de măsline.

Marinada pentru pui:

 • 2 linguri sos de soia;
 • 1 linguriţă de curcuma (turmeric);
 • ½ linguriță de piper mozaic proaspăt măcinat.

Sosul Gorgonzola:

 • 20 – 30 g unt (82% grăsime);
 • 150 g brânză Gorgonzola picantă;
 • Un pumn de miez de nucă (în prealabil prăjită fără ulei, în tigaie sau la cuptor, apoi sfărâmată, nu măcinată);
 • 150 – 200 mL smântână lichidă, nefermentată, cu minim 30% grăsime,
 • ½ legătură de mărar verde.

Garnitura:

 • 500 g crochete de cartofi;
 • 1,5 L de ulei pentru prăjit.

Cum procedați?

Carnea de pui, ștearsă bine cu șervete absorbante (elimină apa în exces), se taie în cuburi cu dimensiuni cât mai apropiate; ideal ar fi ca bucățile să fie cam de 1,5 – 2 cm lățime. Lungimea și înălțimea bucăților, precum și unghiul dintre muchii rezultă din definiția cubului.

101

Puneți cuburile de pui într-un vas, adăugați peste ele sosul de soia, curcuma și piperul, apoi masați-le bine. Nu puneți sare. Este suficientă în sosul de soia, iar Gorgonzola vine și ea cu sarea aferentă. Acoperiți vasul și dați-l la rece, cel puțin 45 de minute. Dacă puteți să-l lăsați la frigider peste noapte este și mai bine.

102

103

Când considerați că pieptul de pui s-a marinat suficient, încingeți într-o tigaie înaltă (sau într-un wok) uleiul de măsline și prăjiți carnea la foc mediu spre iute, întorcând-o pe toate părțile, până când se rumenește corespunzător.

105

106

Scoateți carnea rumenită și puneți-o deoparte, iar în aceeași tigaie și în același ulei sotați ciupercile champignon curățate și feliate subțire (nu trebuie să le spălați, ștergeți-le doar de pământ sau alte impuritați; dacă le spălați ele nu fac decât să absoarbă și mai multă apă pe care va trebui să o îndepărtați la sotare, contribuind astfel la încălzirea globală).

107

Cam în 10 – 12 minute, ciupercile voastre ar cam trebui să scape de apa încorporată, eventual chiar să se rumenească puțin.

108

Cât se sotează ciupercile, aveți timp să încropiți sosul Gorgonzola. În acest scop, topiți untul la flacără mică, apoi adăugați peste el brânza Gorgonzola tăiată în cuburi (nu prea mari, ca să se topească rapid). Amestecați viguros, iar când brânza s-a topit adăugați nucile prăjite și sfărâmate, urmate de smântână.

109

110

111

Dați în clocot, apoi adăugați mărarul. Dacă n-aveți o foarfecă specială pentru verdețuri, tocați-l în manieră clasică, la cuțit, având grijă de degete.

112

113

Peste ciupercile sotate puneți înapoi în tigaie bucățile de piept de pui, adăugați sosul Gorgonzola și amestecați. Vă puteți opri aici.

114

115

Dacă vreți musai și ceva pe lângă, adică o garnitură, se permite. Eu am găsit niște crochete de cartofi gata făcute (Lidl – săptămâna franceză), pe care a trebuit doar să le arunc în friteuza cu ulei încins la 180 ˚C, să aștept până când se ridică la suprafață (semn că-s apte pentru consum uman), să le scurg de excedentul de ulei și să le adaug în farfurie alături bucățile de pui și ciuperci înecate în sosul de brânză și smântână. S-ar putea să meargă pe lângă combinația de mai sus și un pahar de vin alb sec (Riesling Italian – Cramele Recaș), alb demisec (Fetească Regală – tot de Recaș), sau chiar rosé (Caloian de Oprișor). Ideea este ca să vă hotărâți doar pentru una din variantele expuse.

116

117

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.