Piept de pui cu ciuperci și ardei copți

Se poate găti fără grăsimi? Nici de origine vegetală (ulei), nici de origine animală (untură, seu etc.)? Da, se poate. Am reușit să încropesc un fel principal fără grăsimi, fără gluten (ha, ha!), cu foarte puține glucide: în jur de 30 g [cam 12 g din ardeii grași, cam 10 g din ciuperci, vreo 2 g din sosul Teriyaki și alte 5 g (încărcat) din vin (cel din mâncare, nu cel din paharul atașat farfuriei)], cu urme de amidon (30 mg din sosul Teriyaki). Proteinele din materiile prime folosite (piept de pui, ciuperci, ardei gras) reprezintă în jur de 85 – 90 g, iar fibrele cam 7 – 8 g. Modo grosso, la circa 750 g materii prime avem cam 12% proteine (din care 87% animale și 13% vegetale), 4% glucide (carbohidrați), 1% fibre, sub  0,05% grăsimi. Mai punem 1 – 2% săruri minerale și adunăm: 19%. Restul până la 100%, aqua chiorensis, cea mai multă plecând în timpul gătirii.

Ce vă trebuie?

  • ½ piept de pui dezosat, fără piele (circa 300 g);
  • 12 ciuperci champignon potrivite;
  • 1 ardei gras roșu;
  • 1 ardei gras galben;
  • 1 linguriță oțet balsamic aromatizat;
  • 100 mL vin rosé demisec;
  • 1 lingură de sos Teriyaki;
  • ¼ linguriță oregano uscat;
  • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

Curățați ciupercile, fără a le spăla, apoi tăiați-le în sferturi.

103

Ștergeți pieptul de pui cu șervete absorbante, tăiați-l în fâșii subțiri, cam de 1 cm grosime și asezonați-l cu sare și piper. Tăiați carnea perpendicular pe direcția fibrelor.

102

Așezați pe flacăra aragazului o tablă de copt și așteptați să se încingă. Coaceți ardeii pe tablă, întorcându-i pe toate părțile. Se fac în aproximativ 20 de minute, funcție și de mărimea ardeilor.

101

104

Puneți ardeii copți într-un castron asezonați-i cu puțină sare fină și acoperiți castronul cu un capac sau prosop curat. Lăsați-i să nădușească până când terminați de gătit puiul și ciupercile (15 – 20 de minute). Curățați ardeii de cotoare, nervuri, semințe, pielițele arse, tăiații în fâșii lungi și asezonați-i cu puțin oțet balsamic. Dacă aveți ceva de genul acesta (un oțet din vin, infuzat cu zmeură, învechit timp de 5 ani, fabricat și îmbuteliat artizanal), e perfect. Dacă nu, folosiți ce aveți.

105

106

107

Luați un wok antiaderent (o ustensilă placată cu piatră se potrivește de minune) pe care îl încingeți la foc iute, fără ulei. În wokul bine încins aruncați pieptul de pui tăiat în fâșii subțiri, asezonat cu sare și piper.

108

Rumeniți la foc iute fâșiile de carne cam 6 – 8 minute până când prind o crustă aurie. Întoarceți-le frecvent de pe o parte pe alta, ca să nu se ardă. Fie folosiți o spatulă de lemn, fie – dacă sunteți suficient de îndemânatici – scuturați wokul cum ați văzut în show-urile  culinare. Bucățile de carne căzute pe jos nu se mai pun înapoi în tigaie, chiar dacă au fost în contact cu pardoseala mai puțin de 5 secunde.

109

Dacă ați folosit un wok corespunzător, acesta rămâne curat după ce ați scos din el bucățile rumene de piept de pui. Iote-l:

118

În același wok aduceți acum ciupercile sfertuite, pe care le asezonați cu un strop de piper. Repetați călirea la foc iute, la fel ca la carnea de pui, mișcând permanent ciupercile în wok. După 2 minute acoperiți wokul cu un capac și lăsați 3 minute ciupercile să se aburească în propria sevă, la foc potrivit.

110

111

Stingeți (ciupercile, nu focul) cu o jumătate de pahar de rosé. Puteți folosi și un alb demisec; mie mi-a venit la îndemână Jidveiul din poză.

112

113

Când aburii alcoolului s-au risipit și ciupercile au rămas din nou fără fază lichidă, aruncați în wok și o lingură de sos Teriyaki. Dacă sunteți hipertensivi, încercați un sos cu conținut redus de sodiu. Dacă sunteți sănătoși, ori cel puțin așa credeți, folosiți un sos normal. Eu mă împac foarte bine cu cel de la Kikkoman, de la care mă aprovizionez și cu sosul de soia.

114

115

Lăsați ciupercile să se rumenească în sosul Teriyaki vreo 2 minute, apoi asezonați-le cu puțin oregano uscat. Combinația de Teriyaki cu oregano n-am mai încercat-o până acum, dar a fost una fericită. Ori cel puțin mie mi-a plăcut.

116

De-acum nu vă mai rămâne decât să amplasați în farfurie pieptul de pui, ciupercile și ardeii copți. Cum vă vine mai la îndemână. Dacă v-a mai rămas și ceva vin, turnați-vă în pahar. Aveți grijă să fie rece, cam la 8 – 10 ˚C, cum îi șade bine roséului.

117

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Piept de pui cu ciuperci și ardei copți

  1. Pingback: Piept de pui cu ciuperci și ardei copți | Bacău Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.