Nu mă pot lăuda că mi-a venit mie, din capul meu, să fac aşa ceva. Am tras un pic cu ochiul (de fapt un pic mai mult) la isprava Anei, mi-am amintit că am în congelator nişte grăsime de raţă recuperată de pe un piept gătit cândva demult (nu mai ştiu exact pentru ce am păstrat-o, dar s-a dovedit a fi fost o iniţiativă bună), iaurt grecesc (mai) aveam, leurdă idem. Singura problemă problematică a fost cea a cartofilor, care musai trebuiau să fie noi (nu second hand). Până la urmă am găsit cartofi noi veniţi tocma’ din Egipt, la un preţ de numai 0,99 € / kg, dar şi ăştia erau defecţi. Prea mari, adică – 4 la kil. Asta este. Când viaţa îti oferă cartofi mari, faci limonadă (parcă aşa era cugetarea aia adâncă scrisă pe toţi pereţii şi pe toate wall-urile din FB).
- 4 felii de piept de pui dezosat;
- 4 cartofi noi foarte mari (dacă nu găsiţi puneţi 8 cartofi noi normali sau 16 „cât nucile”);
- 6 – 8 căţei de usturoi, tot aşa, mari;
- grăsimea de la un piept de raţă;
- 1 linguriţă de ulei din sâmburi de struguri;
- 150 g iaurt grecesc (10% grăsime);
- o legătură sănătoasă de leurdă;
- sare şi piper după gust.
Mai întâi pregătiţi cartofii, că e treabă de durată:
- Cartofii noi se spală bine şi se freacă cu o perie de sârmă;
- Se pun la fiert în apă cu sare, măcar 15 minute dacă sunt mari (cei mici nu trebuie fierţi mai mult de 10 minute);
- Se scurg bine de apă şi se aşează în tavă, iar printre ei se pun căţeii de usturoi întregi, necurăţaţi;
- Grăsimea de raţă se taie în cubuleţe mici şi se topeşte într-o tigaie antiaderentă;
- Untura topită se scurge peste cartofi, cât mai uniform posibil;
- Se asezonează cu sare şi piper şi se dau la cuptorul (pe gaz) preîncălzit la 200°C, preţ de un ceas (nu uitaţi la ½ h să-i întoarceţi, pentru a se rumeni frumos pe toate părţile);
- Spălaţi bine leurda şi tocaţi-o (mai mărunt sau mai mare – cum vă place);
- Amestecaţi cu iaurtul gras şi potriviţi de sare şi piper;
- Se asezonează cu sare şi piper şi se aruncă în tigaia încinsă unsă în prealabil cu ulei;
- Se lasă 3 – 4 minute pe fiecare parte, astfel încât să se rumenească bine şi să devină uşor crocant.
Pingback: Cartofi noi copţi în folie, cu sos de iaurt şi leurdă | Food and beyond…