Piept de pui ca-n Caraibe

000Titlul postării n-are aproape nici o legătură cu conţinutul, asta ca să fiu şi eu în rând cu lumea bună a jurnalismului (puneţi voi ghilimelele de rigoare). Nu pot să spun dacă puiul pe care l-am pregătit este ca-n Caraibe, întrucât primo: n-am pus piciorul pe-acolo niciodată; secundo: n-am mai mâncat până acum ceva specific zonei respective. Tot ce-am putut face a fost să mă documentez puţin cu privire la condimentele folosite în această bucătărie etnică şi să încerc mixul respectiv pe materia primă care suportă (aproape) orice tratament culinar: pieptul de pui. Restul a fost chinezărie curată: stirfraială în ulei pentru wok în (evident) wok.

Ce vă trebuie?

  • 250 g piept de pui dezosat (pentru 2 porţii);
  • 1 lingură ulei pentru wok;
  • sare după gust;
  • zeamă de la ½ lămâie sau limetă.

Pentru marinadă:

  • 1lingură boabe de coriandru;
  • 1 lingură boabe de piper negru;
  • 2 – 3 cuişoare;
  • 2 linguri curcuma măcinată;
  • 2 linguriţe chimion măcinat;
  • ½ linguriţă ghimbir măcinat;
  • ½ linguriţă piper de Cayenne;
  • 6 – 8 căţei de usturoi;
  • 2 – 3 linguri de ulei de măsline.

Cum procedaţi?

  • Se pisează coriandrul cu piperul negru şi cuişoarele. Ceea ce rămâne în vasul în care aţi efectuat operaţiunea 🙂 se amestecă cu chimionul, curcuma, ghimbirul şi piperul de Cayenne. Dacă vreţi să fie puiul mai „hot” măriţi cantitatea de Cayenne.
  • Curăţaţi usturoiul şi zdrobiţi-l într-o presă.
  • Amestecaţi usturoiul cu celelalte prafuri şi adăugaţi ulei de măsline cât să se lege şi să obţineţi o pastă groasă (cam de consistenţa pastei de carne pentru mititei).
  • Se taie pieptul de pui în fâşii lunguieţe, perpendicular pe fibra cărnii.
  • Se potriveşte de sare.
  • Acuma luaţi-vă o mănuşă de unică folosinţă şi mocirliţi bine fâşiile de pui cu pasta pe care tocmai aţi elaborat-o. Mănuşa este necesară întrucât curcuma este un excelent colorant care, spre deosebire de alţi coloranţi, nu „iese” la prima spălare.
  • Daţi carnea la rece pentru minim 45 de minute, dar nu mai mult de 2 ore. O scoateţi de la frigider cu ½ oră înainte de a o găti şi o stropiţi cu zeama unei jumătăţi de lămâie (sau de limetă).
  • Încingeţi uleiul în wok şi aruncaţi în el fâşiile de pui cu tot cu pasta în care le-aţi marinat.
  • Stirfraiţi puiul la flacără medie spre mare până când se rumeneşte frumos, iar pasta începe să se caramelizeze (asta ar trebui să se întâmple cam în 7 – 8 minute).
  • Scoateţi bucăţile de carne deoparte şi stingeţi (deglazaţi) tigaia cu 50 mL vin roşu.
  • Daţi un clocot (hai două) şi folosiţi rezultatul drept sos pentru carne.

Cam asta ar fi tot. Ca să fie în ton cu puiul, vă recomand pe post de garnitură un orez cu fasole roşie fiert în lapte de cocos.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

2 thoughts on “Piept de pui ca-n Caraibe

  1. Pingback: Piept de pui cu garnitură de orez cu fasole – Caribbean Style | Food and beyond…

  2. Pingback: Orez cu fasole roşie | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.