Piept de curcan în crustă de făină de migdale, pesmet și brânză Pecorino

DSC_5518 copy

Dacă ar fi să ne luăm după ce scrie pe interneți, carnea de curcan intră în categoria alimentelor-minune: “…protejează sarcinile de apariția defectelor de naștere, protejează consumatorii de cancer și de boli cardiovasculare, reglează tensiunea arterială, contribuie la întărirea sistemul imunitar și facilitează procesul de vindecare a organismului”. Wikipedia zice că 100 g piept de curcan crud (fără piele, fără oase) conțin 0 g zaharuri, 0,7 g grăsimi și 24,6 g proteine. Același piept de curcan mai conține aproape 0,6% minerale (în special potasiu și fosfor), ceva vitamine din complexul B (sub 8 mg/100 g în total), restul până la 100% fiind apă.

Acuma dacă-i tot numa’ “mușchi și vitamine” pieptul ăsta de curcan, să-i mai punem oareșce ingrediente de completare, astfel încât să obținem cam patru porții, nici prea mari, nici prea mici, cu garnituri pentru (aproape) toate gusturile.

Ce vă trebuie?

  • 400 – 500 g piept de curcan (fără piele și os);
  • 50 g făină de migdale;
  • 50 g pesmet;
  • 50 g brânză Pecorino (se poate înlocui cu parmezan sau Grana Padano);
  • ½ linguriță amestec de condimente jamaicane Jerk Spice;
  • Sare, piper – după gust;
  • 3 + 3 linguri de ulei vegetal (din sâmburi de struguri sau din floarea-soarelui).

Cum procedați?

Tăiați pieptul de curcan în felii ca pentru șnițele, groase de 4 – 5 mm. Nu-i nevoie să le bateți.

Într-un vas încăpător amestecați pesmetul cu făina de migdale și cu brânza dată prin răzătoarea mică. Asezonați amestecul cu sare, piper și Jerk Spice.

Puneți într-o farfurie adâncă 3 linguri de ulei vegetal și treceți prin el feliile de piept de curcan, apoi tăvăliți-le bine prin amestecul de pesmet, pecorino și făină de migdale.

Ungeți o tavă încăpătoare cu restul de ulei și așezați în ea, într-un singur strat feliile de piept de curcan.

Dați tava la cuptorul preîncălzit la 200 ˚C pentru 30 de minute, după care le întoarceți pe partea cealaltă și le mai dați la cuptor încă 10 – 15 minute, cât să se rumenească peste tot.

Scoateți carnea pe șervete absorbante, pentru îndepărtarea excesului de ulei. De obicei, bucățile astea de piept de curcan se servesc fierbinți, dar sunt foarte bune și reci. Le-am testat cu mai multe tipuri de garnituri, pentru toate gusturile.

Celor care își numără atent caloriile din farfurie, făcând din asta țelul lor în viață, le recomand niște legume ușor picante, la cuptor (morcov baby, mazăre, cartof dulce), iar ca băutură, apă plată (băută nu mai devreme de 30 de minute după ce termină de mâncat).

Celor pentru care a mânca este sinonim cu a-și alimenta automobilul la pompa de carburanți, le recomand drept garnitură niște ciuperci (tot la cuptor) cu o ușoară tentă mediteraneană, dată de un aport discret de oregano și busuioc. Lângă asta merge și un pahar de Chardonnay, rece și sec.

Iar pentru noi ceilalți, pe lângă ciupercuțele mai sus amintite, merg și vreo doi cartofi prefierți și apoi dați la cuptor cu puțin cimbru și oregano, o salată de crudități (roșii cherry, castraveți, ardei grași, ceapă verde) și un pahar de Cabernet Sauvignon adus direct de la Cramele Recaș.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Alte rețete bazate pe carne de curcan găsiți aici.

1 thought on “Piept de curcan în crustă de făină de migdale, pesmet și brânză Pecorino

  1. Pingback: Mazăre cu morcovi și cartofi dulci la cuptor | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.