Picada

000Sosul (pasta) Picada reprezintă un preparat, dar şi o tehnică gastronomică specifică bucătăriei catalane.

Picada nu este un sos „independent” (gen ketchup, maioneza etc.), ci un ingredient care se adaugă la un moment dat într-un preparat (de obicei spre sfârşit) pentru a îngroşa un sos, sau pentru a finisa preparate din cele mai diverse: peşte, carne, orez, legume, supe.

Sunt multe reţete de Picada, toate având în comun: migdale, pâine, şi un liant lichid (de regulă uleiul de măsline sau uleiul rămas în tigaie după ce aţi gătit carnea). În majoritatea formulelor se întâlneşte usturoiul şi pătrunjelul. Migdalele pot fi înlocuite (parţial sau integral) cu alune de pădure, nuci caju, nuci.

Picada utilizată pentru Zarzuela de Mariscos conţine usturoi (2 -3 căţei curăţaţi), migdale coapte (un sfert de cană), nuci caju prăjite (un sfert de cană), pătrunjel (o legătură, tocat), pâine prăjită (1 felie), ulei de măsline extravirgin (cât să se obţină o pastă groasă), sare şi piper (după gust).

Migdale coapte găsiţi în comerţ. Dacă nu găsiţi, luaţi migdale şi nuci caju crude, pe care le prăiţi 3 -4 minute într-o tigaie antiaderentă, FĂRĂ ULEI.

 

 

 

 

 

Într-un blender se pun: căţeii de usturoi, pâinea, migdalele şi nucile. Se mărunţeşte şi se omogenizează amestecul. Se adaugă o legătură de pătrunjel verde tocat, sare marină grunjoasă şi piper negru proaspăt măcinat. Se omogenizează amestecul. Se adaugă ulei de măsline astfel încât să se formeze o pastă groasă. Se omogenizează pasta. Se poate păstra câteva zile la rece, în borcane închise ermetic.

1 thought on “Picada

  1. Pingback: Zarzuela de Mariscos | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.