Pesto pentru legume la grătar

_100Preparatul pe care vi-l descriu mai la vale nu este un pesto alla genovese, așa că orice comentarii de genul: nu așa se face, nu se pune d’aia, se pune de cealaltă ș.a.m.d., sunt nule de drept și nu se numără. Este un sos mai puțin aromat decât pestoul făcut numai cu busuioc, dar cel puțin la fel de gustos. Dacă vă pasionează subiectul, mai găsiți alte diverse rețete de pesto, aici.

_109

Sosul acesta parcă anume a fost făcut ca să dea gust unor preparate care altfel n-ar prea avea gust și le-am mânca doar pentru că sunt sănătoase și în trend. Mă refer aici la rondelele de vinete sau dovlecei rumenite pe grătar ori în tigaia-grill.

Ce vă trebuie?

  • 2 – 3 crenguțe de busuioc verde;
  • 2 legături de pătrunjel verde;
  • 2 – 3 căței de usturoi;
  • 50 g parmezan, pecorino sau Grana Padano;
  • 2 linguri de fulgi de migdale;
  • 3 – 4 nuci – numai miezul, evident;
  • 1 lingură de zeamă de lămâie;
  • 5 – 10 linguri de ulei de măsline extravirgin (după cum doriți un sos pesto mai vâscos, ori mai fluid);
  • Sare și piper – după gust.

Cum procedați?

Dacă aveți chef, puteți în prealabil să rumeniți ușor nucile și fulgii de migdale, într-o tigaie fără ulei. Nu-i obligatoriu, însă astfel aroma acestor ingrediente va fi mai pregnantă în preparatul final.

În robotul de bucătărie mixați mai întâi fulgii de migdale, nucile, bucățile de parmezan și cățeii de usturoi (curățați).

_101

Adăugați apoi frunzele de busuioc, cele două legături de pătrunjel (în prealabil spălate, scurse bine și rupte în 2 – 3 bucăți), sarea, piperul și zeama de lămâie. Mixați totul bine până când obțineți o pastă omogenă.

_102
_103

Acum puteți adăuga uleiul de măsline, în fir subțire, la turația minimă a mixerului. Adăugați mai mult sau mai puțin ulei, în funcție de consistența dorită pentru pesto.

_105
_104

Acum vă mai rămâne doar să potriviți gustul final cu sare, piper, zeamă de lămâie.

_106

Pestoul astfel pregătit se poate consuma imediat ori se poate păstra una – două zile în borcan închis etanș, la frigider. Acoperit cu un strat subțire de ulei rezistă și până la o săptămână. Se potrivește foarte bine cu legume la grătar (vinete sau dovlecei, de exemplu), dar merge și cu paste, chiar dacă nu-i pesto alla genovese originale della mamma lui.

_108

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.