Pesto de leurdă

100

Pesto reprezintă un sos originar din Genova, pe bază de busuioc, usturoi, seminţe de pin, ulei de măsline şi parmezan, obţinut prin amestecarea şi zdrobirea ingredientelor într-un mojar. Actualmente, sosul original este denumit pesto alla genovese, spre a-l deosebi de alte produse similare (alla calabrese, alla siciliana etc.). De regulă acest sos este asociat cu pastele.

Un pesto nu mai puţin interesant se poate prepara utilizând drept ingredient de bază leurda în locul busuiocului. Metoda tradiţională de preparare implică utilizarea unui mojar din piatră. Funcţie şi de cantităţile de ingrediente folosite, mojararea manuală necesită cel puţin 15 minute de muncă intensă. Un mini-robot de bucătărie face toată treaba în mai puţin de 3 minute, aşa că decideţi singuri ce metodă aplicaţi. Cantităţile redate mai jos sunt suficiente pentru două porţii de paste cu pesto.

Ce vă trebuie?

  • 1 legătură de leurdă;
  • 1 linguriţă de seminţe de pin;
  • 2 linguriţe de fulgi de migdale (le puteţi înlocui cu 10 – 12 migdale decojite);
  • 50 g parmezan sau Grana Padano;
  • 2 – 3 linguri de ulei de măsline;
  • sare şi piper, după gust.

Cum procedaţi?

  • Spălaţi bine şi curăţăţi leurda, pe care o tocaţi mare la cuţit;
  • Daţi pe răzătoare brânza tare;
  • Introduceţi în blender/robot leurda, seminţele de pin, fulgii de migdale şi brânza;
  • Zdrobiţi ingredientele şi adăugaţi uleiul de măsline câte puţin, astfel încât să obţineţi o pastă semifluidă;
  • Potriviţi de sare şi piper şi omogenizaţi bine amestecul în blender/robot.

Se poate consuma imediat după preparare sau se poate păstra circa o săptămână sub un strat protector de ulei.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

5 thoughts on “Pesto de leurdă

  1. Pingback: Pesto de leurdă | Bacau Expres

  2. Pingback: Tagliatelle cu pesto | Food and beyond…

  3. Pingback: Ţelină călită | Food and beyond…

  4. Pingback: Paste picante cu dovlecei | Food and beyond…

  5. Pingback: Pesto de leurdă puţin altfel | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.