Pesto de leurdă puţin altfel

100

După cum v-am mai povestit, pesto este la origine un sos genovez, care are drept ingrediente principale busuiocul, usturoiul, seminţele de pin, uleiul de măsline şi parmezanul. Alte variante clasice de pesto sunt cel sicilian sau pesto rosso (cu mai puţin busuioc, migdale în loc de seminţe de pin şi adaos de roşii) sau cel calabrez (cu ardei gras şi piper negru). Actualmente, cam orice sos rece cu conţinut de verdeţuri (rucola, pătrunjel, leurdă etc.), nuci şi/sau seminţe şi ulei vegetal se cheamă pesto. Un „pesto” în care busuiocul a fost înlocuit cu leurdă, găsiţi aici. O variantă uşor îmbunătăţită am preparat-o cu probabil ultimele frunze proaspete de leurdă din acest sezon.

Ce vă trebuie?

  • 3 legături de leurdă;
  • un praf de sare;
  • ½ linguriţă de piper mozaic proaspăt măcinat;
  • 1 linguriţa de seminţe de pin;
  • 2 linguri de fulgi de migdale;
  • 1 mână de nuci;
  • 30 g Grana Padano (sau parmezan, dacă doriţi);
  • 6 – 8 frunze de busuioc proaspăt;
  • 4 – 5 linguri de ulei de măsline.

Cum procedaţi?

  • Frunzele de leurdă se spală bine sub jet de apă rece, se storc şi se dau prin robotul de bucătărie, împreună cu sarea şi cu piperul;
  • Peste leurda astfel tocată se adaugă seminţele de pin, fulgii de migdale, nucile, brânza ruptă în bucăţi şi frunzele de busuioc;
  • Se mixează din nou, până se obţine un amestec omogen;
  • Peste acest amestec se adaugă în fir subţire uleiul de măsline şi se omogenizează tot în robot;
  • Se adaugă atâta ulei până când se obţine consistenţa dorită.

Dacă vreţi să obţineţi un pesto care să poată fi păstrat ceva mai mult timp, vă recomand metoda lui Radu: leurda spălată şi zvântată se dă prin robot numai cu sare, apoi se diluează cu ulei (eu am utilizat tot ulei de măsline) până la consistenţa dorită. Se pune în borcane sterilizate, se acoperă cu un film de ulei şi se ţine la frigider. La nevoie se poate transforma în pesto, adăugând şi celelalte ingrediente, sau se poate adăuga în supe sau ciorbe. O astfel de pastă, mai închisă la culoare decât pesto-ul o vedeţi în borcanul din stânga, din penultima fotografie.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

2 thoughts on “Pesto de leurdă puţin altfel

  1. Pingback: Pesto de pătrunjel | Food and beyond…

  2. Pingback: Cum să gătim cu leurdă | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.