Pesto de leurdă cu pătrunjel

100De sorginte genoveză, pesto-ul originar era obținut din busuioc, semințe de pin, usturoi, ulei de măsline și parmezan. La ora actuală există multe paste obținute prin mojararea sau măcinarea unor verdețuri cu adaosuri de semințe, brânză tare și ulei de măsline, condimentate cu sare, piper și usturoi care sunt denumite generic pesto. Câteva idei pentru diverse tipuri de pesto găsiți aici.

Pesto-ul pe care l-am preparat astăzi nu este nici originar și probabil nici original. L-am făcut “din ochi”, fără măsurători exacte, adăugând diverse ingrediente avute la îndemână. Am avut o legătură sănătoasă de leurdă (cam 200 g) pe care am spălat-o bine, iar apoi am opărit-o preț de un minut în apă fierbinte. Stoarsă bine și tăiată în bucăți mari am azvarlit-o în robotul de bucătărie în care pusesem în prealabil cam o linguriță de semințe de pin, vreo două linguri de fulgi de migdale, o mână de nuci, un cățel mare de usturoi (curățat și țăiat în 4) și o bucată de Grana Padano (sfărâmată) de vreo 30 – 40 de grame. Am mai pus și o jumătate de legătură de pătrunjel, spălat și scurs bine de apă. Am tocat bine amestecul de ingrediente, i-am pus ceva piper multicolor râșnit și apoi am adăugat ulei de măsline extravirgin. Să fi fost vreo 4 – 5 linguri, nu mai mult, astfel încât să iasă o pastă vârtoasă.

Am mixat din nou până la încorporarea uleiului și omogenizarea amestecului și asta a fost tot. Parte din el a făcut casă bună cu niște tortellini cu prosciutto crudo (luate de-a gata) și cu un Merlot demisec din recolta 2012 a Murfatlarului.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

3 thoughts on “Pesto de leurdă cu pătrunjel

  1. Pingback: Pasta con pesto | Food and beyond…

  2. Pingback: Pesto de leurdă cu pătrunjel | Bacau Expres

  3. Pingback: Cum să gătim cu leurdă | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.