Pește spadă cu sos de unt usturoiat

Cu peștele spadă m-am intersectat pentru prima oară cu vreo 16 ani în urmă. S-a prezentat sub formă de frigărui, la o terasă din stațiunea românească Paralia Katerini. Nu am dovezi foto, la vremea respectivă neimortalizând tot ce mișca prin farfurii. Singura dovadă documentară provine din etapa anterioară, când plecasem la pescuit:

_411 Popeye 2005

Însă vă puteți face o idee din câteva imagini ceva mai recente cu σουβλάκια ξιφίας (souvlákia xifías), imagini surprinse tot în tavernele de pe malul Mării Egee:

_404 31 iul 2014

_407 10 aug 2015

_406 4 aug 2015

Un cotlet de pește spadă însoțit de un sos de unt cu usturoi am mâncat un an mai târziu, în Mellieha, un orășel turistic situat în partea nordică a principalei insule din arhipelagul maltez. Nici aici n-am avut inspirația de a imortaliza farfuria cu pixxispad (denumirea malteză a peștelui spadă), așa că tot pe cuvânt va trebui să mă credeți. Și ca să vedeți că am fost acolo, vă las și un suvenir de amintire din satul lui Popeye (locul în care s-a filmat asta):

_410 Popeye 2006

Prima atestare (foto)documentară a “cotletelor” de pește spadă la grătar datează din 8 august 2012, ora locală 20:50:18, pe terasa restaurantului Olympiada din Kos, restaurant care, din păcate, acum nu mai este.

_401

Au trecut câțiva ani buni, cam un cincinal, în care m-am mulțumit cu peștii spadă din tavernele care împânzesc așezările din insulele Dodecanezului, drept pentru care n-am fost în pericol de a acumula o cantitate prea mare de mercur din această sursă.

_402 Amarylis 17 aug 2012

_403 6 aug 2013

_405 31 iul 2015

_408 31 iul Rhodos 2016

_409 28 iul Lindos 2016

Se știe că această specie de pește răpitor acumulează cele mai mari cantități de mercur (circa 1,5 mg/kg), mult mai mult decât tonul (0,42 mg/kg – cel mare, sub 0,1 mg/kg cel din conservă), somonul (0,39 mg/kg), dorada (0,2 mg/kg), macroul (0,1 mg/kg) sau sardina (sub 0,05 mg/kg). Un adult de 70 kg (mă refer aici la om, nu la pește) nu trebuie să ingereze mai mult de 7 μg (adică 0,007 mg sau 0,000007 g) de mercur pe zi.

Mercury in fish

(Sursa infografic)

Asta înseamnă maximum 4,7 g de pește spadă zilnic. Cum o porție are cam 160 – 170 g, sunteți în siguranță dacă nu mâncați mai mult de 10 porții de pește spadă anual. Bineînțeles, cu condiția ca să nu vă mai atingeți de ton, somon sau alți pești de apă sărată. Bănuiesc că nu o să fiți în pericol, atâta timp cât fileul de pește spadă se vinde în supermarket (de vreo 5 ani se găsește chiar și la Bacău) cu prețuri începând de la 70 – 75 lei/kg. Pește spadă proaspăt n-o să găsiți, în lanțurile de magazine existând doar congelat sau “proaspăt decongelat”. Pe acesta din urmă va trebui să-l gătiți rapid, recongelarea lui nefiind o soluție (regulă de bază pentru toate alimentele congelate: odată decongelat NU se recongelează).

Deși în mod tradițional peștele spadă se gătește pe grătar cu lemne sau cărbuni, eu     l-am făcut și pe grătarul electric, în tigaie antiaderentă sau în tigaia grill. Poveștile le găsiți aici, aici și aici. Sau dând click pe imaginile de mai jos.

_111

206

_102

Mai la vale găsiți cea mai recentă încercare, cu pește spadă ușor marinat în prealabil.

Ce vă trebuie?

  • 2 “cotlete” de pește spadă (cam la 160 g bucata);
  • 1 – 2 linguri de ulei din sâmburi de struguri;
  • 2 linguri de zeamă de lămâie;
  • Sare marină, piper mixt proaspăt râșnit – după gust.

Sosul de unt usturoiat:

  • vezi aici ingredientele și modul de preparare

Garnitura recomandată de producător/distribuitor/vânzător (alegeți-vă varianta preferată):

  • legume trase la tigaie– aveți aici o sugestie pentru legume proaspete, iar aici una pentru legume asiatice congelate
  • orez brun– fiert în conformitate cu indicațiile de pe ambalaj, eventual îmbunătățit așa cum scrie aici
  • cartofi copți la cuptor– fiecare îi face cum îi plac; dacă sunteți nehotărâți, frunzăriți cele cincizeci modalități grupate în linkul de aici

Cum procedați?

Scoateți bucățile de pește din ambalaj, eventual clătiți-le cu puțină apă rece, apoi îndepărtați excesul de umiditate cu șervete absorbante.

_102

Stropiți-le generos cu zeamă de lămâie, asezonați-le cu sare și piper, apoi ungeți-le bine cu ulei.

_103

Dați “cotletele” la rece pentru unul-două ceasuri. În ăst timp, acizii din zeama de lămâie își fac treaba și încep să “gătească” peștele.

Încingeți la foc puternic o tigaie antiaderentă. Nu puneți ulei, unt sau grăsime. Așezați bucățile de pește în tigaia bine încinsă și rumeniți-le 1 – 2 minute. Întoarceți-le pe partea opusă și mai rumeniți-le măcar 1 minut, dar nu mai mult de 2 minute. Acum sunt gata de dat în consum.

_104

_105

Stropiți cotletele de pește spadă cu sosul de unt usturoiat, presărați pe deasupra pătrunjel verde proaspăt tocat și adăugați garnitura. Garnitură pe care trebuie să o aveți pregătită din timp, gătirea peștelui durând maximum 5 – 6 minute (cu tot cu timpul în care stă tigaia goală la încins – asta ca să nu ziceți că nu știu cât fac 2 + 2).

_106

_107

_108

_109

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.