Pește-spadă cu ghebe

Nu refuz niciodată o bucată de pește-spadă, și nici o mâncărică de ghebe. Iar dacă sunt și combinate, satisfacția este nu dublă, ci la puterea a doua. Cum peștele-spadă nu se poate pescui de pe Lacul Galbeni, și nici ghebele nu prea cresc în luna lui Gerar, am fost nevoit să vizitez raioanele de “congelate” ale alimentarelor. Cu o pungă de rondele de pește-spadă (~32 Lei – Carrefour Market) și una de ghebe (sub 20 Lei – Kaufland), plus alte câteva mărunțișuri, am încropit o cină decentă și chiar de-a dreptul sănătoasă pentru două persoane.

Ce vă trebuie?

 • 400 g pește-spadă (2 rondele congelate) – de la Edenia;
 • 1 linguriță de ulei de măsline (ori din sâmburi de struguri);
 • Sare marină, piper mixt proaspăt râșnit – după gust (pentru asezonarea peștelui);
 • 2 lingurițe de zeamă de lămâie;
 • 2 felii de lămâie (pentru decor).

Garnitura:

 • 500 g ghebe congelate (adică 1 pungă) – de la Rom Funghi;
 • 1 lingură de ulei de măsline (ori din sâmburi de struguri);
 • Sare marină, piper mixt proaspăt râșnit – după gust;
 • Frunzele de pe 3 – 4 tulpini de pătrunjel verde, tocate grosier.

Cum procedați?

Peștele se lasă să se decongeleze, în ambalaj, 10 – 12 ore (sau peste noapte) la 2 – 4 ˚C (adică în frigider). Decongelarea rapidă (în cuptorul cu microunde, în apă fierbinte, cu uscătorul de păr ș.a.m.d.) nu face decât să distrugă textura unor bucăți și așa destul de fragile.

Ghebele le scoateți din congelator doar în momentul preparării. Cum gătirea lor durează mai mult decât a peștelui, este recomandabil să începeți cu ele.

_102

Puneți uleiul într-o tigaie antiaderentă pe care o încingeți la foc iute. Când tigaia este suficient de fierbinte (o tigaie cu termospot v-ar fi de ajutor) răsturnați în ea conținutul pungii cu ghebe, încercând să înlăturați – pe cât posibil – gheața din ambalaj.

_103

Cam în 4 minute la foc iute, ghebele devin mai dezghețate și încep să scoată din ele ce-i mai mult: apa.

_104

De-acum puteți reduce focul, lăsând ghebele să bolborosească molcom, amestecând sporadic în ele, vreo 10 minute. Le puteți apoi asezona cu sare și piper.

Când toată apa s-a cam dus, ghebele încep să se agite și să sfârâie. E momentul ca – vreo 2 minute – să nu le scăpați din raza vizuală și să le amestecați continuu (ori să agitați tigaia, dacă vă dă mâna), cât să se rumenească frumos și omogen. Astea fiind zise și făcute, le puteți da o mână de pătrunjel tocat, nădușindu-le apoi sub capac și departe de flacără, cam vreo două minute.

_105

Cum vă spuneam, peștele se pregătește rapid. Odată decongelat trebuie scurs bine de apă și șters bine de tot cu șervete absorbante, presându-l ușor. Nu de alta, dar pe lângă apa care se găsește în mod natural în țesutul muscular al acestui pește (care are cam 18,7% proteine, 0,6% acizi grași restul până la 100% fiind apă), mai avem și apa rezultată din glazurarea feliilor de pește (producătorul zice că doar 10% din conținutul ambalajului este glazura din gheață).

Odată îndepărtată apa, asezonați rondelele cu sare și piper pe ambele părți și ungeți-le cât mai uniform cu puținul ulei pe care vi l-am recomandat.

_101

Între timp, puneți la încins o tigaie antiaderentă goală (poate fi teflonată, ceramică, stoneforte) la flacăra maximă a aragazului. Tigaia e bine încinsă atunci când nu puteți ține palma la 1 cm de fundul tigăii mai mult de 5 secunde (totuși ar fi bine să nu sprijiniți palma de fundul tigăii când efectuați această măsurătoare), sau când pirometrul optic vă indică o valoare a temperaturii de cel puțin 200 ˚C.

_107

În tigaia înfierbântată așezați bucățile de pește-spadă și rumeniți-le 4 minute, abținându-vă în a le zgândări ori muta prin tigaie. Le întoarceți apoi pe partea opusă (cu grijă, fără a le fărâma) și le mai rumeniți încă 2 minute și jumătate, maxim 3.

_108

Scoateți rondelele pe farfurii, stropiți-le cu zeamă de lămâie, decorați-le cu o feliuță de lămâie, apoi așezați lângă ele garnitura de ghebe sotate.

La nevoie, puteți completa cu o bucată de mămăligă fierbinte, eventual cu un sos de iaurt cu usturoi. Repet: doar la nevoie, nu-i musai.

_109

Musai îi doar paharul de Chardonnay sec, bine răcit la 8 – 10˚C.

_110

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

3 thoughts on “Pește-spadă cu ghebe

 1. Pingback: Pește-spadă cu ghebe – Bacau Expres

 2. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

 3. Pingback: Pește spadă cu sos de unt usturoiat | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.