Penne rigate cu sos de ciuperci Shimeji

Din categoria “gata într-un sfert de oră”. Până fierb pastele aveți suficient timp ca să curățați, tăiați și căliți ceapa și usturoiul, să desperecheați ciupercile, să deschideți conserva de roșii și să pregătiți sosul. Recomandate vegetarienior sau celor care postesc, aceste penne cu sos de ciuperci vă scot rapid din încurcătură când sunteți în pană (sau în pene) de idei. 😉

Pot fi ușor îmbunătățite cu niște parmezan ras; n-or să mai fie #depost, dar rămân tot în categoria #fărăcarne.

Cantitățile de mai jos sunt pentru 2 – 3 porții de oameni normali.

_101

Ce vă trebuie?

 • 200 – 250 g paste scurte (penne rigate);
 • 2 – 2,5 L apă pentru fierberea pastelor;
 • 1 linguriță rasă de sare (se dizolvă în apa în care puneți pastele la fiert);
 • 2 – 3 căței de usturoi;
 • 1 ceapă roșie;
 • 1 – 2 linguri de ulei de măsline;
 • 150 g ciuperci Shimeji;
 • 1 conservă (400 g) roșii tăiate în cuburi sau pulpă de roșii;
 • 5 – 6 frunze de busuioc verde proaspăt;
 • 50 g parmezan ras (opțional);
 • Sare marină și piper negru (ambele proaspăt râșnite) – după gust.

Cum procedați?

Puneți la fiert apa pentru paste, apă în care ați dizolvat o linguriță rasă de sare.

Când apa începe să fiarbă cu bule mici pe fundul vasului, adăugați pennele și lăsați-le să fiarbă. Dacă producătorul recomandă un timp de fierbere de 8 minute, lăsați-le să fiarbă cu un minut mai puțin, timp socotit de când apa reîncepe să clocotească după ce ați pus pastele în ea. Poate vi se pare că timpul de fierbere este insuficient, dar trebuie să țineți cont de faptul ca pastele continuă să se gătească și după ce le-ați scurs și le-ați amestecat cu sosul, sos de care o să vă ocupați cât timp fierb pastele.

_102

_103

Curățăți ceapa și usturoiul și tocați-le mărunt.

_106

_105

Tăiați baza lemnoasă a ciupercilor și desfaceți mănunchiurile în ciuperci individuale. Nu-i nevoie să le spălați.

_118

Într-o tigaie încăpătoare încingeți uleiul vegetal și căliți, la foc mediu, ceapa vreo 3 – 4 minute, apoi adăugați usturoiul și măi căliți încă 1 minut.

_107

_108

_109

Adăugați apoi ciupercile și continuați să căliți conținutul tigăii încă 3 – 4 minute, amestecând, după care “stingeți” tigaia cu conținutul conservei de roșii.

_110

_111

_112

Dați focul la mic și lăsați să fiarbă ușor sosul vreo 5 – 6 minute, asezonând cu sare, piper și câteva frunze proaspete de busuioc.

_113

_114

Între timp, scurgeți bine pastele fierte (7 minute, da?), păstrând cam ½ – ¾ cană din apa în care au fiert.

_104

Pastele scurse NU se spală, ci se răstoarnă direct peste sosul mai înainte pregătit. Dacă vi se pare compoziția acestuia prea groasă, mai diluați cu apa păstrată după scurgerea pastelor.

_115

Stingeți focul de sub tigaie, mai puneți ceva busuioc, apoi acoperiți tigaia și lăsați-o vreo 2 minute să se odihnească, tim în care aromele busuiocului se vor insinua în masa compoziției.

_116

La servire puteți decora cu câteva frunzulițe de busuioc, iar dacă nu țineți neapărat să fie o mâncare vegetariană sau de post (dacă ați folosit evident paste fără ou) puteți presăra pe deasupra parmezan ras din belșug. Merge bine lângă aceste paste un pahar de Montepulciano D’Abruzzo. În lipsă, puteți suplini cu un Merlot sec sau demisec.

_117

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.