Penne cu somon, ciuperci şi sos de smântână şi parmezan

100Iată o reţetă rapidă, hrănitoare, gustoasă şi aspectuoasă. În 20, hai 25 de minute de când vă apucaţi de lucru, e pusă deja în farfurii (cu condiţia să nu dormiţi printre ingrediente 🙂 ). Aşadar:

Ce vă trebuie?  (cantităţi suficiente pentru 2 porţii XXL sau 4 porţii „silhouette”)

  • 200 g somon proaspăt (pană sau filé);
  • 150 – 200 g ciuperci champignon (de la care reţineţi doar pălăria);
  • 200 g penne;
  • 100 g parmezan;
  • 200 g smântână de gătit (24 – 32% grăsime);
  • 50 g unt;
  • 4 cepe verzi mici;
  • 1 bucată de praz de circa 3 – 4 cm (doar partea verde);
  • 3 – 4 frunzuliţe de busuioc proaspăt;
  • sare şi piper după gust.

Cum procedaţi?

  • Îndepărtaţi (dacă este cazul) oasele şi pielea de pe bucata de somon;
  • Spălaţi bine ciupercile şi ţăiaţi-le în felii subţiri;
  • Tăiaţi somonul în fâşii mici (1 × 1 × 3 cm);
  • Curăţaţi ceapa şi prazul şi tăiaţi-le în rondele fine;
  • Radeţi parmezanul pentru sos (cca. 75 g) pe răzătoarea mică; restul, folosit pentru ornare, daţi-l pe răzătoarea mare;
  • Fierbeţi pastele conform instrucţiunilor de pe ambalaj (în cazul de faţă 9 minute) în 1,5 – 2 L apă în care aţi adăugat 1 linguriţă de sare;
  • După ce sunt fierte, scurgeţi-le şi păstraţi-le la îndemână – o să aveţi nevoie de ele 🙂
  • Cât timp fierb pastele pregătiţi „sosul”:
    • Topiţi untul la flacără mică într-o tigaie antiaderentă încăpătoare (un wok, de exemplu);
    • Căliţi în untul încins prazul şi partea albă de la ceapă: 1 – 2 minute, cât să se înmoaie puţin;
    • Adăugaţi fâşiile de somon şi puţin piper – mai căliţi totul încă 2 minute, până când somonul „se albeşte”;
    • Adăugaţi ciupercile, măriţi flacăra la mediu şi căliţi-le înăbuşit 3 minute, apoi încă 2 minute fără capac;
    • Adăugaţi smântâna, omogenizaţi, mai adăugaţi puţin piper şi fierbeţi la foc mic 2 minute;
    • Adăugaţi inelele de ceapă verde rămase, încorporaţi-le în sos, apoi adăugaţi parmezanul ras şi încorporaţi-l şi pe acesta în sos, amestecând continuu, cam 1 minut;
  • Adăugaţi busuiocul rupt în bucăţele mici şi apoi răsturnaţi peste sos pastele bine scurse;
  • Potriviţi gustul final de sare şi piper, omogenizaţi compoziţia şi lăsaţi-o la foc mic, amestecând, încă 2 – 3 minute;
  • Luaţi pastele de pe foc, acoperiţi vasul cu un capac şi lăsaţi-l aşa 1 – 2 minute înainte de servire (este momentul „împrietenirii” tuturor aromelor).

Serviţi pastele decorate cu bucăţi de parmezan, inele de ceapă verde şi frunzuliţe de busuioc. Alături ar merge un pahar de rosé, un Cabernet d’Anjou fiind varianta optimă. În lipsă, încercaţi un rosé autohton, dar atenţie: sec sau demisec! Nu demidulce sau, mai rău, dulce. Păcat de bunătate de paste!

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

1 thought on “Penne cu somon, ciuperci şi sos de smântână şi parmezan

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.