Păstrăv prăjit în tigaie

Chiar dacă fereastra de oportunitate prilejuită de sărbătoarea cunoscută în popor drept La Bonne Nouvelle s-a închis, peștele în general (păstrăvul în special) rămâne unul dintre alimentele mele favorite. Cu toate că opțiunile de gătire par a fi limitate, este doar o aparență. Păstrăvul se poate prepara la cuptor, pe grătar (cu lemne, cărbuni sau chiar electric), la tigaia-grill sau chiar fiert în smântână. Puteți face din el și ciorbă sau borș. Ca să nu mai amintesc de saramură.

O minunată ciorbă de păstrăv am mâncat la Păstrăvăria Cheița, cum ieși din Bicaz spre Lacu Roșu, pe stânga. Asta de mai jos:

205

203

206

Păstrăvul afumat este un ingredient ideal într-o salată de cartofi, ori puteți prepara din el o pastă tartinabilă să vă lingeți pe degete. Am lăsat la urmă varianta tradițională de păstrăv la tigaie. Sub formă de rondele (dacă este mare) sau întreg (200 – 250 g), tăvălit prin făină/mălai/pesmet și apoi prăjit în ulei până devine auriu și crocant, este de-li-cios! Mai ales dacă este acompaniat de udătura corespunzătoare. V-aș recomanda o Zghihară de Huși, un vin alb, sec, numai bun dacă este răcit corespunzător (10 – 12 ˚C) și nu vă tentează să faceți șpriț din el.

107

Deși este același lucru, păstrăv prăjit în tigaie sună mai bine decât “păstrăv prăjit în ulei”, însă dă mai bine la PR, pe motiv de hrană sănătoasă, fără grăsimi, fără prăjeli, fără calorii. Dacă salivați deja, citiți în continuare…

Ce vă trebuie pentru 3 porții?

  • 3 păstrăvi a 200 – 250 g bucata;
  • 200 – 250 mL ulei de floarea-soarelui (pentru prăjit);
  • 75 g făină albă;
  • 75 g făină de mălai (în plus față de cea cu care o puneți de mămăligă);
  • ½ lămâie – doar zeama;
  • o mână de frunze de rucola (pentru decor);
  • sare și piper (ambele proaspăt râșnite) – după gust.

Cum procedați?

Întâi faceți rost de păstrăvi: îi cumpărați de la pescărie, păstrăvărie, supermarket, sau îi pescuiți singuri (cu permis de pescuit vizat la zi și în afara perioadei de prohibiție).

În cazul al doilea cel mai defavorabil (primul cel mai nefavorabil fiind acela în care mergeți la pescuit și nu prindeți nimic, iar la întoarcere, prin grija partidului și guvernului toate magazinele sunt închise și mai luați și o amendă pe motiv de “ce căutați pe stradă la ora asta”, nemai contând că aveți sau nu aveți bască), peștele trebuie asomat, eviscerat, spălat, desolzit și din nou spălat (de data aceasta, respectarea ordinii operațiilor este de dorit).

Eu am ars majoritatea etapelor, în supermarket peștele fiind deja eviscerat, refrigerat și încaserolat. A mai fost nevoie doar de desolzire, spălare, scurgere și uscare (interior – exterior) cu șervete absorbante.

_101

Stropiți peștii cu zeamă de lămâie, pe care aveți grijă să o împrăștiați peste tot, mai puțin pe masa de lucru sau pe pereții bucătăriei. Lăsați păstrăvul să interacționeze cu aceasta, vreo 5 – 10 minute. Asezonați (interior – exterior) cu sare și piper.

_102

_103

Cât timp acidul citric (E 330) din zeama de lămâie frăgezește peștele, amestecați făina albă cu mălaiul galben și puneți la încins, la foc potrivit, uleiul într-o tigaie încăpătoare.

_104

Tăvăliți, pe rând, păstrăvii prin amestecul de făinuri, având grijă ca acestea să acopere cât mai uniform întreaga suprafață exterioară a peștilor.

Aliniați apoi peștii în tigaia cu ulei încins și așteptați să se rumenească. Așteptarea aceasta nu durează mai mult de 5 – 6 minute.

_105

Acum puteți întoarce peștii pe partea opusă, fără să-i sfărâmați, fără să despridenți pielea de pe ei și, mai ales, fără să împroșcați cu ulei încins vecinătatea mai mult sau mai puțin apropiată a tigăii. Asta dacă vreți să mai primiți vreodată permisiunea de a vă apropia de mașina de gătit, în alte scopuri decât curățarea și lustruirea acesteia.

_106

Se mai lasă peștii să zburde prin tigaie (aceasta este o licență poetică și nu trebuie luată ad litteram) încă vreo 4 – 5 minute, după care se scot în aceeași ordine în care i-ați băgat în semi-baia de ulei, se scurg bine și se așează pe un platou cald sau direct în farfuriile de servire.

_107

Dacă nu-i serviți imediat, acoperiți platoul cu păstrăvi prăjiți cu o folie de aluminiu și înveliți-l într-un prosop de bucătărie curat și uscat. Chestia asta o faceți ca să îi mențineți calzi, până când vă apucați să-i devorați. Bine, ei totuși se vor răci, pentru că încă sunt în vigoare legile transferului termic, însă pierderile de căldură în mediul ambiant vor fi considerabil reduse.

_108

_109

Se poate servi în stil clasic-conservator, cu mămăligă și mujdei de usturoi, sau semiclasic cu tendințe moderniste, pe pat de rucola și înlocuind mămăliga cu polenta, iar mujdeiul cu sos de iaurt cu usturoi. Dacă vreți să fiți și mai cul decât atât, înlocuiți și păstrăvul cu trota.

_110

_111

_112

S-aveți poftă și să ne revedem sănatoși!

4 thoughts on “Păstrăv prăjit în tigaie

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

  2. Pingback: Povești din Antepandemian – Colecția de iarnă-primăvară 2019 | Food and beyond…

  3. Cand putem citi o reteta la obiect , fara atatea comentarii rasuflate , penibile uneori ? Nici nu am putut urmari reteta datorita divagarilor deloc binevenite

Leave a Reply

Your email address will not be published.