Păstrăv prăjit cu garnitură de cartofi copți în cuptor

Chiar de vă place păstrăvul integral (“integru” înseamnă cu totul altceva), făcut pe grill, în tigaie ori la cuptor, uneori ne mai răsfățăm și cu varianta clasică, cunoscută drept “pește prăjit”. Ăla dat prin mălai/făină/pesmet, ori mai știu eu ce alte chestii. Hai să vedem cum facem un păstrăv de acest gen (dar ar merge și crap, șalău, sau orice alt pește cu carne albă, ușor grăsuț). Așa că nu vă dați în lături! (am zis lături, nu lături!).

Ce vă trebuie?

 • 1 păstrăv de 800 – 900 g (cam pentru 3 – 4 persoane);
 • 100 g (3 – 4 linguri) de pesmet;
 • 150 mL ulei neutru (de floarea-soarelui, ori din sâmburi de struguri);
 • Sare marină, piper mozaic proaspăt râșnit – după gust.

101
Pentru garnitură:
201

 • 4 – 5 cartofi albi mici (circa 250 g);
 • 1 – 2 cartofi violeți (cam 100 – 150 g);
 • 2 – 3 cartofi dulci (să tot fie vreo 300 – 400 g);
 • 20 g unt;
 • 20 – 30 g brânză de vaci cu verdețuri, roșii, busuioc etc. (gen Philadelphia, Almette ș.a.m.d., important e că ați prins ideea);
 • Sare (am pus sare roz de Himalaya cu ierburi italienești – asta ca să mă dau mare, dar puteți folosi și sare de la Cacica sau Târgu Ocna – dacă găsiți astfel de rarități în comerț) – după gust.

Cum procedați?

Spălați bine de tot toți cartofii, uscați-i cu un șervet de bucătărie ori cu prosoape absorbante și așezați-i într-o tavă încăpătoare.
Dați tava la cuptorul preîncălzit la 220 – 240 ˚C vreme de-un ceas. Cam pe la jumătatea timpului, învredniciți-vă și întoarceți barabulele cu susul în jos. Nu-i bai dac’or să pocnească în cuptor. E doar semn că se fac.

202

203

Cu peștele treaba merge mai rapid. Trebuie doar eviscerat, desolzit și decapitat. Sunt chestii pe care, Săgetător fiind, nu le fac, dar vă pot explica pe îndelete cum să le faceți. Cel mai simplu este să-i cereți asta vânzătorului de la pescărie.

Odată peștele bărbierit de solzi, curățat de organele interne și lăsat fără cap (uneori chiar și fără coadă), necesită a fi tranșat în rondele, late cam de un țol, un țol și ceva. Partea finală, mai subțire fiind, poate avea chiar doi țoli

(Notă de subsol: dacă nu sunteți instalatori, ori n-ați avut de a face cu sistemul de unități de măsură britanic sau american, “țolul” este denumirea populară românească – venită pe filiera prusacă – pentru mult mai banalul “inch”. Pentru conversia în sistemul metric gugăliți sau uitați-vă la poza de mai jos.)

Screen Shot 2018-02-12 at 5.33.35 PM

După ce ați tranșat corespunzător monstrul din adâncuri, scurgeți-l, ștergeți-l și asezonați-l cu sare și piper. I-ajunge.

103

Tăvăliți-l apoi prin pesmet (variante înlocuitoare: făină albă, mălai de porumb, corn flakes chisat) și prăjiți-l în ulei.

104

Ca să realizați această operațiune (la prăjire mă refer), luați o tigaie mare (Φ = 26 ÷ 28 cm), neaderentă (non-sticking pan – pentru cei care nu mai știu como se dice la voi), în care puneți un strat de ulei neutru gros cam de ½ – ¾ deget (ăla zis și middlefinger, utilizabil în multe situații) și o încingeți (pe tigaie), la foc potrivit, până pe la 180 – 185 ˚C.

Aruncați în tigaie rondelele de păstrăv în prealabil panetate (termenul de specialitate pentru tăvălire prin pesmet/făină/mălai) și rumeniți-le cam 8 – 9 minute pe față, șin apoi încă 6 – 7 minute pe verso.

105

106

Scoateți-le pe un platou tapetat cu șervete absorbante, să-și lase acolo excesul de ulei; nu de alta, dar nu vrem să ne îndopăm cu grăsimi nesănătoase când mâncăm pește!

107

Peștele-i făcut, cartofii-s făcuți, mai rămâne doar să combinăm culorile din farfurie: pastă de brânză cu roșii peste cartofii dulci, unt peste cartofii violeți, pastă de brânză cu verdețuri peste cartofiorii albi, sare (neapărat roz, de Himalaya, cu ierburi italienești) peste toate crumpenele, și, dacă mai puteți, un sos de iaurt cu usturoi, peste pește.

200

N-ar strica alături un pahar de Chardonnay. Prietenii știu de ce!

108
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

210

 

3 thoughts on “Păstrăv prăjit cu garnitură de cartofi copți în cuptor

 1. Pingback: Păstrăv prăjit cu garnitură de cartofi copți în cuptor – Bacău Expres

 2. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

 3. Pingback: Cartofi mov, ciuperci Shimeji, și brânzeturi – la cuptor | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.