Păstrăv la tigaia-grill

Mâine, creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire. Una din puținele zile din lungul și severul Post al Paștelui (sau, după unii autori, al Paștelor) în care se dă “dezlegare” la pește. Astăzi, pescăriile și magazinele alimentare gemeau și de pește și preparate din pește, și de clienți. Dacă v-ați luat unul sau doi păstrăvi (ori poate mai mulți), ați nimerit unde trebuie. Citiți mai departe.

101

_103

103

Ce vă trebuie?

  • 1 păstrăv mare (300 – 400 g);
  • 2 – 3 felii de lămâie sau de limetă;
  • 1 crenguță de cimbru verde sau ½ linguriță de cimbru uscat (opțional);
  • 1 lingură de ulei din sâmburi de struguri (opțional);
  • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

Peștele se eviscerează, se curăță de solzi și se spală bine, apoi se scurge. De obicei, eu sar primele două etape, întrucât când cumpăr peștele cer să mi-l desolzească și să îi scoată măruntaiele, așa că trec direct la faza de spălare. Eventual mai dau jos vreo 2 – 3 solzi uitați de cel de la pescărie.

_101

Se usucă bine peștele cu șervete absorbante, iar dacă exemplarul capturat (din pârâu, din iaz, din bazinul de la pescărie) este mai dolofan de felul său, îl puteți cresta – cu un cuțit bine ascuțit, așa cum vedeți mai jos (crestăturile se fac pe ambele părți). În felul acesta ușurați pătrunderea căldurii spre interior. Se asezonează exteriorul cu sare și piper.

_104

Se umple cavitatea abdominală a peștelui, fie cu felii subțiri de lămâie, fie de limetă. Puteți adăuga și cimbru.

_105

104

Ca să nu aveți surprize, mai ales când vine vorba de întors păstrăvul pe grill de pe o parte pe alta, îl puteți asigura legându-l cu sfoară alimentară.

_106

Dacă vă e teamă că o să rămână peștele lipit de grill, puteți unge fie peștele, fie grillul cu puțin ulei. Dacă insistați să faceți acest lucru, măcar folosiți un ulei cu punct de fumigare ridicat, cum este uleiul din sâmburi de struguri. Dacă nu folosiți ulei, peștele nu se va lipi de grill, cu condiția să îndepliniți, cumulativ, următoarele două condiții:

  1. grillul trebuie să fie foarte bine încins;
  2. odată pus pe grill, peștele nu mai trebuie mișcat de la locul său decât atunci când îl întoarceți și atunci când îl scoateți de pe grill.

După ce s-a încins bine grillul, așezați peștele în așa fel încât să nu-i rămână pe dinafară capul sau coada. Îl lăsați nemișcat cam 5 – 6 minute, apoi îl întoarceți.

_107

105

Ca să întoarceți peștele, folosiți una sau chiar două spatule. Din lemn sau teflonate dacă grillul este sensibil la zgârieturi. Dacă este mai rezistent, cum sunt cele din fontă sau placate cu piatră (Delimano Stone Forte sau Delimano Stone Legend)*, puteți folosi și ustensile metalice.

_108

106

După ce l-ați întors, mai lăsați-l 4 – 5 minute, apoi scoateți-l de pe grill. Doar stingerea focului nu este o soluție, peștele continuă să se gătească datorită căldurii acumulate în grill. Este important de ținut minte acest aspect, mai ales atunci când gătiți carne roșie: vită, miel, piept de rață sau ton.

_109

Dacă ați gătit un păstrăv suficient de mare, puteți face din el două porții, mai ales dacă mai puneți și o garnitură pe lângă el. S-ar putea să reușiți să obțineți două fileuri întregi. Sau măcar unul. 😀

_110

Câteva cuvinte despre acompaniatorii păstrăvului:

Celui îndopat cu limetă i-am atașat clasica mămăligă, un sos de iaurt cu usturoi (vezi aici cum îl fac) și niște pesto cu leurdă, busuioc și migdale, a cărui rețetă o găsiți aici. Acuma știu că n-ați mai auzit de pește cu pesto, iar de mămăligă cu pesto nici atât. Auziți acum, că doar nu era să arunc bunătatea de pesto rămasă de la minunatele paste cu prosciutto. Vinul asociat a fost unul alb, sec, rece și tânăr, cu pedigree (D.O.C.-C.M.D.): o Frâncușă de Cotnari. De fapt se vede și pe etichetă ce v-am spus. Inclusiv că are 12,5% (v/v) alcool și conține sulfiți (oricum mai puțini decât în biscuiții de la Kaufland).

108

102

110

109

Lângă celălalt păstrăv am gătit rapid un amestec congelat de legume (brocolli, conopidă, morcov, ardei gras roșu și verde) cu cartofi noi, pe care l-am găsit la Profi.

_117

Astea sunt simplu de gătit:

Într-o tigaie încăpătoare (merge și un wok) puneți 2 – 3 linguri de ulei vegetal și lăsați-l la încins. Operațiunea asta o faceți cam în același timp în care începeți să încingeți grillul pentru pește.

Răsturnați conținutul pungii (fără decongelare prealabilă) în tigaie, asezonați cu sare (după ce a dispărut gheața) și gătiți totul la foc mediu, amestecând din când în când.

_111

_112

_113

Cam în 8 – 10 minute sunt făcute. Cum tot pățitu-i priceput, aveți grijă; morcovii sunt tăiați foarte subțire și dacă-i scăpați prea mult la foc s-ar putea să-i supragătiți (un eufemism pentru să-i ardeți). Când legumele dau semne că ar dori să se pârlească, dați tigaia deoparte și așteptați să se facă și peștele. Pe lângă legume mai puteți așeza și o felie de lămâie. Dă bine în poză. Vinul de la peștele anterior merge și cu actualul. Dacă v-a mai rămas. Dacă nu, încercați un Chardonnay de Sâmburești, tot alb, rece și sec.

_115

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

* – Nu este publicitate ascunsă. Chiar am în posesie aceste două ustensile, cumpărate pe banii mei (la jumătate de preț 😉 , cu puncte de la Carrefour Market) și sunt chiar mulțumit de cum se comportă. Din gama Stone Forte mai am un wok și o cratiță zisă și mămăligator, iar din gama Stone Legend un wok, o crăticioară cu coadă lungă (pentru mămăligi mici), 2 tăvi “mici” de 20 × 30 cm (au avantajul că încap amândouă simultan în cuptor), o tavă mare de 40 × 25 cm și o cratiță de Ø 28 cm, utilizabilă și în cuptor, întrucât are mânerele din oțel inoxidabil.

3 thoughts on “Păstrăv la tigaia-grill

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

  2. Pingback: Mici, cheeseburger, cartofi prăjiți | Food and beyond…

  3. Pingback: Povești din Antepandemian – Colecția de iarnă-primăvară 2019 | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.