Păstrăv la grill cu cartofi sotați à la Gordon Ramsay

100Regulile de “bună purtare” din alimentație spun că peștele nu trebuie să lipsească de pe mesele noastre. Măcar de două – trei ori pe săptămână. Un pește comun la noi, relativ accesibil ca preț (costă puțin mai mult decât ceafa ori cotletul de porc 😉 ) este păstrăvul. Iar acesta merge cel mai bine preparat în mod minimal, pe grătar sau în tigaia-grill.

Pe lângă el am pus astăzi niște cartofi noi (din import, că la noi încă n-au apărut cei autohtoni) sotați după metoda lui Gordon Ramsay, metodă pe care o puteți vedea chiar aici.

Ce vă trebuie?

  • 3 păstrăvi curățați de solzi, eviscerați, despicați în două pe lungime;
  • 1 linguriță de ulei din sâmburi de struguri (pentru ungerea grillului);
  • Sare, piper – după gust.

Pentru garnitură:

  • 3 – 4 cartofi noi, potriviți;
  • 1 linguriță de sare;
  • 1 crenguță de rozmarin;
  • 1 cățel de usturoi;
  • 1 linguriță de boia dulce;
  • 1 lămâie tăiată în sferturi, pe lungime;
  • 50 g unt;
  • 5 – 6 linguri de ulei din sâmburi de struguri.

Cum procedați?

Păstrăvul se gătește rapid, astfel că, mai întâi, ocupați-vă de garnitură:

  • Spălați bine cartofii, frecându-i cu un burete de sârmă;
  • Tăiați-i în jumătate pe lungime și puneți-i la fiert în apă cu sare;
  • Fierbeți cartofii cam 10 – 15 minute (depinde de mărime – cât să intre furculița în ei), apoi lăsați-i la scurs și aburit, deasupra apei în care au fiert;
  • Între timp încingeți uleiul într-o tigaie antiaderentă, la foc mediu;
  • Așezați jumătățile de cartof în uleiul încins, cu partea tăiată în jos, presărați-le cu boia și rumeniți-le vreo 8 – 10 minute;
  • Între timp curățați usturoiul și feliați-l;
  • Tocați rozmarinul;
  • Întoarceți cartofii și presărați peste ei boia – mai rumeniți-i încă 5 – 6 minute, apoi întoarceți-i din nou;
  • Adăugați în tigaie rozmarinul și usturoiul, lăsați-le să se rumenească 1 minut și apoi adăugați untul;
  • Lăsați cartofii să se rumenească în untul topit încă 3 – 4 minute, apoi scoateți-i pe șervete de hârtie pentru a absorbi excesul de grăsime.

Gătirea păstrăvului nu durează mai mult de 10 minute:

  • Ștergeți bucățile de pește cu șervete absorbante și asezonați-le cu sare și piper (eventual le puteți stropi cu puțină zeamă de lămâie);
  • Încingeți tigaia grill la temperatură maximă și ungeți-o cu puțin ulei din sâmburi de struguri;
  • Așezați păstrăvul pe grillul încins, pe partea cu piele și lăsați-l 3 – 4 minute să se rumenească;
  • Întoarceți bucățile de pește cu grijă, fără să le rupeți (ajutați-vă de o spatulă din lemn), și mai rumeniți-le 2 – 3 minute și pe partea opusă.

Așezați peștele și jumățățile de cartof pe farfurii calde, garnisiți cu sferturi de lămâie. La pește puteți adăuga eventual niște sos de iaurt cu usturoi, ori niște sos Tzatziki. Merge foarte bine împreună cu felul acesta de mâncare un pahar de vin, alb sec. V-aș recomanda ceva din zonă (zona mea, evident): Zghihară de Huși ori Frâncușă de Cotnari.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

One thought on “Păstrăv la grill cu cartofi sotați à la Gordon Ramsay

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.