Păstrăv la cuptor – en papillote

100Tehnica asta de gătire “en papillote” sigur o știți. Chiar ați folosit-o când ați făcut friptură la cuptor cu “punga magică”. Să știți că este o metodă foarte bună, în special pentru pregătirea peștelui. Nu atât pentru că este mai sănătoasă decât frigerea pe grătar ori prăjirea în ulei încins, cât pentru faptul că nu prea puteți să dați greș. Dacă pe grătar ori în tigaie puteți să ardeți peștele ori să-l lăsați crud prin unele locuri, cu acestă tehnică n-o să pățiți astfel de pocinoguri. Iar dacă pățiți, înseamnă că faceți parte din cele sub 0,1 procente din populația adultă a planetei care, efectiv, n-are ce căuta într-o încăpere echipată cu dispozitive, echipamente și utilaje care se folosesc pentru prepararea hranei.

Se iau doi păstrăvi. Se curăță frumos de solzi, se eviscerează, se spală bine, apoi se lasă la scurs, ori se șterg cu șervete absorbante. Dacă-i găsiți gata curățați, e și mai bine. Vedeți să aibă cam ½ kg cu totul.

Se ung cu puțin ulei, se asezonează cu sare și piper, apoi se trec pe câte o bucată de foaie de copt. Se umplu cu usturoi, mazăre congelată, și morcovi baby congelați. Ce nu încape, se pune pe lângă. Sau pe deasupra, așa ca felia de lămâie.

Se împachetează bine foaia de copt care se strânge la capete cât mai etanș. Se pun păstrăvii astfel împachetați într-o tavă care la rândul ei se introduce în cuptorul în prealabil încins la 200 ˚C, unde se lasă cam 25 – 35 de minute (eventual, cam după 20 de minute, se pot întoarce “pachetele” cu păstrăv pe partea opusă). Cam după acest timp (cu atât mai lung cu cât peștele este mai mare) păstrăvul este gata. Fiert/copt în suc propriu. La fel și legumele.

Dacă vi se par puține legumele însoțitoare, și ca să nu vi se pară că mâncați excesiv de sănătos, mai puneți alături și vreo doi cartofi prăjiți. Și niște mujdei, ori un sos de iaurt cu usturoi. După preferințe.

Merge și ceva udătură pe lângă. La mine s-a nimerit să fie un Sauvignon Blanc. Demisec, de la 2013, direct din Beciul Domnesc.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Păstrăv la cuptor – en papillote

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.