Păstrăv curcubeu, cartofi prăjiți, ciuperci sotate

100Frunzărind Social Media, am văzut în zilele trecute cum se propagă cu o furie exponențială un articolaș dintr-un obscur ziar online de pe .ro (nu mă obosesc să-i rețin sau să-i redau numele) care relatează cum toate relele din lume, de la metale grele, arsenic, organisme modificate genetic, hormoni extrași din urină, fecale și stârvuri utilizate drept hrană, se concentrează într-un singur loc: fileul de pangasius din congelatoarele supermarketurilor. Astfel, toată populația este avizată că prin achiziționarea și consumul acestui aliment este condamnată la o moarte sigură. Care va surveni cândva. Nu se spune când. Nu mi-am propus să fac aici analiza pe text a articolului respectiv (preluat la rându-i din media internațională), nici să comentez sursele folosite. Vreau doar să spun că argumentația folosită se poate reduce la sintagma “nu e bun pentru că e rău”. Bănuiala mea e că răul provine din faptul că acest produs venit din Orientul Îndepărtat, cu precădere din Vietnam, este cu mult mai ieftin decât alte specii crescute în ferme acvatice (somon, doradă, păstrăv, crap, șalău, somn) sau pescuite intensiv din ocean (ton, cod, stavrid, merluciu), stricând puțin socotelile altor “comersanți”, fie ei companii multinaționale sau chiar națiuni care sunt extrem de sensibile atunci când le sunt afectate propriile interese (nu vă speriați, cu siguranță nu e vorba de România). Iar dacă doriți și o altă opinie, aveți aici una, dacă nu mai avizată, cel puțin mult mai documentată.

Dacă sunteți iubitori de pește, v-aș ruga să faceți un efort și să vă amintiți, de exemplu, de câte ori, să zicem în 2013, ați mâncat pește “sălbatic” proaspăt, de origine cunoscută (poate în condițiile în care l-ați prins singuri, dintr-o apă nepoluată, limpede precum cristalul)? Și de câte ori ați cumpărat pește proaspăt (uneori atât de proaspăt încât sărea din ambalaj) “de crescătorie”? Păi peștele acela provenit din piscicultură nu se deosebește prea tare de mult blamatul pangasius, chiar dacă este mai arătos și scoateți mai mulți bani din buzunar pentru el. Și el este hrănit cu concentrate, este crescut în spații închise și aglomerate, este tratat și el cu diverse leacuri ca să fie mai rezistent la boli, și este stimulat să crească mai repede și să se înmulțească mai rapid. Asta este. Ca să ne hrănim cu toții “eco”, “bio” sau “organic” (mă rog, fiecare are propria înțelegere asupra acestor termeni) ne-ar mai trebui cel puțin încă vreo 4 – 5 Pământuri.

Dacă somn și crap crescut în sălbăticie s-a mai îndurat finul meu să-mi mai dea din propriile capturi, au trecut mai bine de 15 ani de când am mâncat ultima oară păstrăv sălbatic. Pescuit în fața mea dintr-un afluent al Bistriței, undeva lângă Broșteni. De atunci am mâncat doar păstrăv de crescătorie. Nu pot să zic că nu e gustos, dar se simte diferența.

Cu siguranță păstrăvul curcubeu despre care vreau să vă povestesc aici, nu face parte dintre felurile de mâncare cu care am vrea să ne impresionăm musafirii. Pentru că nu are față comercială, ca să zic așa. E bun să-l mâncăm în familie, atunci când nu vrem să pregătim cine știe ce chestie sofisticată.

Peștele îl pregătim într-o maineră minimală. Pentru că este destul de mare (cam 400 g eviscerat deja) și voluminos (nu încape cu totul într-o tigaie de 28 cm și nici nu e momentul să-l facem pe grătar), ne lipsim de cap și-l prăjim la foc iute într-o tigaie antiaderentă unsă cu puțin ulei vegetal fără miros și cu punct de fumegare ridicat (uleiul din sâmburi de struguri îndeplinește ambele condiții). Asezonat cu sare și piper, 7 minute pe o parte, apoi încă 5 minute pe partea opusă. Cu tigaia acoperită (astfel nu sar stropi peste tot și se pătrunde și mai bine peștele).

Drept garnitură încercați niște ciuperci proaspete sotate rapid cu un pic de ceapă verde (aveți aici o idee de preparare, însă de această dată vă recomand să folosiți sare în loc de sos de soia), niște cartofi prăjiți în baie de ulei, bine scurși și presărați din belșug cu caș afumat dat pe răzătoarea mare și un sos de usturoi cu iaurt. Cel mai bine se împacă un astfel de platou cu un Riesling Italian sau cu o Fetească Regală (vinul va trebui să fie sec și bine răcit, evident).

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

5 thoughts on “Păstrăv curcubeu, cartofi prăjiți, ciuperci sotate

  1. Pingback: Cotlet de porc în vin roșu | Food and beyond…

  2. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte, ca pentru Duminica Floriilor | Food and beyond…

  3. Pingback: Păstrăv curcubeu, cartofi prăjiți, ciuperci sotate | Bacau Expres

  4. Pingback: Cotlet de porc în vin roșu | Bacau Expres

  5. Pingback: Salată de avocado cu somon | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.