Păstrăv cu mămăliguță și sos de usturoi

100Trecând ceva mai de dimineață prin piață am observat agitație mare la cele două magazine profilate pe pește. Denumit pe vremuri “mâncarea săracului”, peștele a devenit acum un produs de lux. Un kilogram de păstrăv proaspăt (neeviscerat) costă mai mult decât un kilogram de ceafă sau cotlet de porc (fără os)! Astăzi lumea cumpără pește mai mult în zilele de sărbătoare, cum este și această zi din Postul Crăciunului în care este dezlegare la pește. Așa că am luat patru bucăți de păstrăv-curcubeu mai mărișori, cam la ½ kg bucata. Unul dintre ei (de fapt era o ea) s-a dovedit a fi plin de icre, icre care s-au dus direct în congelator împreună cu sarea de rigoare (așa am citit eu pe net că se face cu icrele de păstrăv sau de știucă, care ar putea fi contaminate cu ouă de tenie).

Și acuma să vă povestesc cum, în maximum o jumătate de oră, e gata prânzul (presupunând că vinul este deja la rece 🙂 ).

Se pune apa la fiert în ceaunul de mămăligă și se pune la încins în friteuză uleiul (de palmier, evident) pentru prăjit cartofii. Până fierbe apa și se încinge uleiul, cineva (nu eu) curăță peștele și-l decapitează (altfel nu încape în tigaie), iar altcineva (de data asta eu) curăță cartofii și usturoiul. Să zicem că a început să fiarbă apa (ați pus sare, da?) și s-a încins și uleiul.

Așa cum v-am mai spus, eu nu fac mămăligă ci doar vă povestesc despre ea, drept pentru care prăjesc cartofii 😉 și pregătesc sosul de usturoi cu iaurt (dacă n-aveți dezlegare decât la pește, nu și la lactate, puteți înlocui sosul cu un mujdei clasic). Cu vreo 10 – 12 minute înainte de-a fi gata mămăliga și cartofii, prăjim peștele, ușor asezonat doar cu sare și piper. Într-o tigaie unsă cu ulei (de preferat din sâmburi de struguri, că fumegă mai greu), la flacără medie, prăjim peștele (cu tigaia acoperită) cam 6 – 7 minute pe o parte, îl întoarcem cu grijă să nu-l rupem (folosind pentru asta o spatulă specială, din lemn de măslin) și-l mai prăjim încă 4 – 5 minute pe partea cealaltă.

Nu o să iasă prea frumos, dar v-am spus – peștele era mare și trebuie să se pătrundă bine. Dacă vreți să arate frumos, mergeți la un restaurant, poate aveți noroc. Dacă nu, scoateți păstrăvul prăjit pe un platou, despicați-l în două pe lungime și așezați-l pe farfurie, contrar tuturor regulilor de plating, cu partea cu piele în jos. Îl puteți decora cu felii de lămâie (dacă vreți să-l pozați), sau îl puteți stropi doar cu zeamă de lămâie. Mai puneți pe lângă el niște cartofi rumeniți, vreo două bucăți zdravene de mămăligă și sos de usturoi din belșug. Nu uitați de vinul pe care îl aveți deja la rece: alb și sec. De data asta a fost să fie un Riesling Italian.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

4 thoughts on “Păstrăv cu mămăliguță și sos de usturoi

  1. Pingback: Păstrăv cu mămăliguță și sos de usturoi | Bacau Expres

  2. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

  3. Pingback: Filé de păstrăv la tigaie cu cartofi natur – un clasic românesc | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.