Pastramă de vită cu ou fiert

100Pe post de mic dejun (deși conține ceapă și leurdă!), gustare ori aperitiv în deschiderea unei mese mai bogate, acest hai să-l numim “preparat”, n-o să vă pună prea mult la încercare experiența într-ale bucătărelii. Este numai bun de pregătit primăvara, când încep să apară ceapa verde, leurda și roșiile trufandale.

O să aveți nevoie de o bucată de pastramă de vită crud-uscată, din care, pentru o porție, tăiați (cu un cuțit bine ascuțit) 4 – 5 felii foarte subțiri. În aceeași porție mai încape un ou fiert (o să revin asupra tehnologiei de fierbere), 2 – 3 felii subțiri de roșie, până-n 10 frunzulițe (mici deci) de leurdă, o ceapă verde (tot mică), câteva crutoane, niscaiva sare și piper (ambele proaspăt râșnite).

Oul (sau ouăle – dacă pregătiți mai multe porții trebuie fierte de așa manieră astfel încât albușul să fie tare (complet coagulat sau “închegat”), iar gălbenușul să fie cleios. Fiecare are metoda proprie de fierbere a ouălor. Mie mi-au ieșit așa cum le-am descris și cum le vedeți în secțiune, fierbându-le 3 minute (socotite de când începe să clocotească apa, cu ouăle introduse de la început în apă rece), lăsându-le apoi încă 2 minute în apa în care au fiert și răcindu-le apoi brusc sub jet abundent de apă rece.

Din leurda bine spălată, scursă și uscată cu șervete absorbante se păstrează 2 – 3 frunzulițe întregi “de decor”, restul se taie fideluță (2 – 3 mm), oblic față de tija frunzei.

Ceapa se curăță, se spală și se taie în rondele subțiri, atât partea albă, cât și cea verde.

Așezarea pe platoul de servire se face în funcție de inspirația momentului respectiv. La final se presară totul cu sare și piper (fie alb, fie amestec de alb, verde, negru, roșu). Dacă simțiți nevoia, puteți stropi totul cu câteva picături de zeamă de lămâie și ulei de măsline. Eu n-am simțit această nevoie.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Pastramă de vită cu ou fiert

  1. Pingback: Cum să gătim cu leurdă | Food and beyond…

  2. Pingback: Ouă în chiflă la cuptor | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.