Paste tricolore (farfalle) cu ciuperci și pesto rosso

100

N-am putut părăsi Roma fără a-mi îngrămădi prin bagaje niscaiva sortimente de paste și vreo câteva sticle de vin (da, mi-am adus și Chianti). Printre pastele cumpărate dintr-un magazin pentru turiști (adică pipărate la preț) s-au aflat și aceste farfalle tricolore:

Sunt puțin mai altfel decât pastele tricolore pe care le găsim și acasă, obținute prin amestecarea de paste natur, cu paste colorate în roșu (cu sos de roșii) sau în verde (cu zeamă de spanac).

De când scriu aici, pe blog, am făcut peste 30 de preparate cu paste, la vreo câteva am folosit diverse feluri de pesto verde, dar pesto rosso nu am utilizat niciodată. Un astfel de pesto nu-i greu de făcut, vă trebuie doar niște migdale, usturoi, sare, piper, brânză Pecorino, ulei de măsline, pulpă și pastă de roșii, puțin busuioc și un dram de inspirație. Iar dacă sunteți prea comozi, ori credeți că n-o să vă iasă, puteți încerca un pesto rosso “de-a gata”. Eu am găsit la Lidl așa ceva. Nu-i chiar precum cel făcut în casă, întrucât jumătate din brânza Pecorino este înlocuită cu o brânză dură inferioară calitativ, iar uleiul de măsline extravirgin este substituit aproape în totalitate cu un ulei mai ieftin, din floarea-soarelui. Acceptabil ca raport preț/calitate, iar când graba (foamea) e mare, este bine să-l ai la îndemână. Singura problemă: odată desfăcut borcanul (190 g), trebuie consumat în maximum 24 de ore. Cum am făcut doar două porții de paste, mi-a mai rămas aproape jumătate de borcan.

Ce vă trebuie?

  • 250 g paste (farfalle tricolore);
  • 100 – 150 g kaiser sau șunculiță țărănească;
  • 20 g unt;
  • 4 – 5 ciuperci champignon mari, proaspete;
  • 2 – 4 linguri de pesto de migdale și roșii (pesto rosso);
  • 50 – 75 g brânză Pecorino Romano (înlocuibil cu parmezan sau Grana Padana);
  • 50 – 75 mL vin alb, sec (opțional);
  • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

Ștergeți bine cu un șervet umed ciupercile, îndepărtând eventualele urme de pământ de pe ele, și feliați-le la 2 – 3 mm.

Tăiați fâșii bucata de kaiser și dați brânza tare prin răzătoarea mică.

Fierbeți pastele în apă cu sare, cu un minut mai puțin decât spun instrucțiunile de pe ambalaj (ele oricum vor continua să se gătească după ce le adăugați peste ciuperci și kaiser), apoi scurgeți-le bine de apă. Păstrați 2 – 3 linguri din apa în care au fiert pastele.

Într-o tigaie antiaderentă încăpătoare rumeniți la foc mediu, cam 2 – 3 minute, fâșiile de kaiser.

Când kaiserul devine arămiu, adăugați untul și lăsați-l să se topească, apoi adăugați ciupercile feliate și asezonați-le cu sare și piper.

Căliți-le în unt vreme de 4 – 5 minute, apoi înăbușiți-le sub capac, în suc propriu (acum puteți adăuga și vinul) încă 5 – 6 minute, la foc mic.

Dați capacul deoparte și, când aproape tot lichidul s-a evaporat, adăugați pastele fierte și vreo 2 – 3 lingurițe de pesto de migdale și roșii, amestecând energic 1 – 2 minute. Dacă vi se pare mixtura prea uscată, adăugați puțină apă în care au fiert pastele.

Răsturnați pastele în farfurie și presărați deasupra, cu generozitate, parmezan ras.

Dacă poftiți, puteți adăuga și pesto suplimentar. Mai puneți alături și un pahar din vinul rămas de la înăbușirea ciupercilor. Aveți grijă să fie rece.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Alte rețete cu paste găsiți dând click aici, ori pe imaginea de mai jos.

Leave a Reply

Your email address will not be published.