Paste (din mazăre) cu fructe de mare

Paste cu fructe de mare am mai făcut și chiar am și mâncat. Am gătit și mazăre, că nu-i chiar așa mare filozofie. Acum a venit rândul unui preparat pe bază de mazăre și fructe de mare. Sună destul de ciudat, nu-i așa? Dacă însă fac precizarea că mazărea se găsea sub formă de paste (fără gluten, evident), ciudățenia nu mai pare chiar atât de ciudată.

_101

Dacă pastele au fost din mazăre, fructele de mare au fost din cele recomandate pentru Paella. Paella n-am gătit până acum, neavând în dotare acea tigaie de cel puțin un metru diametru. Așa că m-am rezumat la paste cu fructe de mare. Bineînțeles, puteți folosi un amestec de fructe de mare congelate sau proaspete (mai greu de găsit într-o zonă aflată la ceva distanță de cea mai apropiată mare): midii, creveți, calamari, caracatiță, sepie.

_103

Ce vă trebuie?

 • 250 g paste (penne) din mazăre;
 • 2,5 L de apă în care ați dizolvat o linguriță de sare (pentru fierberea pastelor);
 • 300 g fructe de mare;
 • 1 – 2 căței de usturoi;
 • 2 linguri de ulei de măsline (dar merge și uleiul de floarea-soarelui);
 • 20 – 30 g unt cu 80% grăsime;
 • 400 – 500 mL pastă de tomate;
 • 1 linguriță rasă de oregano uscat;
 • 50 g parmezan ras;
 • Sare marină, piper mixt (ambele proaspăt râșnite) – după gust.

Cum procedați?

Dacă folosiți fructe de mare congelate, puneți-le de cu seară în frigider și lăsați-le să se dezghețe lent, fără a le scoate din ambalajul primar (adică din folia de plastic în care au fost vidate).

_104

Înainte de a le folosi, treceți-le printr-un jet de apă rece, apoi scurgeți-le bine.

_105

Pastele acestea din mazăre se fierb la fel ca și pastele clasice, din făină de grâu: se pune apa cu sare la fiert, se introduc pastele în apa care dă în clocot și se fierb timp de 7 – 8 minute (așa zice în scris producătorul, așa procedăm). Se scurg apoi pastele și se combină cu sosul care conține fructele de mare.

_106

Am văzut că în majoritatea cazurilor, pastele scurse se așează în farfuria de servire, apoi peste ele se toarnă sosul, se rade parmezanul, se mai decorează cu floricele și/sau alte farfaslâcuri. Eu aplic o altă metodologie: pastele scurse le pun direct în tigaia în care am pregătit sosul, le las 1 – 2 minute să-și tragă sosul, mai pun în tigaie niște apă în care au fiert pastele, în cazul în care mi se pare că sosul este prea gros, apoi răstorn amestecul în farfurii și mai pun ce am de pus: parmezan, busuioc, boabe de piper roșu, pătrunjel verde – farfaslâcuri, cum ziceam. Dar am divagat de la subiect și nu v-am zis nimic despre sosul cu fructe de mare.

Cât fierb pastele, curățăți usturoiul și tocați-l mărunt.

_108

Într-o tigaie încăpătoare topiți untul în ulei (în felul acesta untul nu mai împroașcă peste tot), apoi aruncați în tigaie usturoiul tocat. Rumeniți-l cam 30 – 45 de secunde (dacă-l lăsați prea mult devine amar).

_107

_109

Peste usturoiul călit adăugați fructele de mare (cele congelate sunt, de regulă, prefierte) și căliți-le în grăsime, amestecând continuu, cam două minute. Iarăși, un timp prea îndelungat de gătire le face să devină gumoase, greu de masticat și cam fără nici un gust.

_110

Asezonați cu sare și piper, apoi “stingeți” conținutul tigăii cu “passata” de roșii. Lăsați să clocotească un minut,  puneți oregano, apoi răsturnați în sos pastele fierte și scurse.

_111

_112

_115

O paranteză: după cum se vede, sosul meu are și un bonus: o bucată de somon la grill rămasă din ziua anterioară. Cât am amestecat în tigaie, somonul fraged s-a automărunțit, ceea ce vă doresc și vouă.

_114

După ce ați adăugat pastele fierte și ați amestecat bine, o să vedeți că sosul se mai îngroașă, așa că-l mai puteți dilua cu ½ cană de apă în care au fiert pastele.

_116

_117

Nu vă mai rămâne decât să puneți amestecul rezultat în farfuriile de servire și să puneți pe deasupra parmezan din belșug. Asta dacă nu cumva faceți parte din facțiunea aceea care nu crede în asocierea peștelui și a fructelor de mare cu derivatele lactate: brânză, smântână etc.

_100

_118

Deși marea majoritate a sommelierilor nu recomandă vin roșu la fructe de mare, eu aplic una din următoarele două trei reguli:

 1. La paste cu sos alb – vin alb, la paste cu sos roșu – vin roșu
 2. Alături de paste pui vinul care–ți place ție, chiar dacă încalci regula nr. 1
 3. Poți să-ți pui un pahar din vinul pe care-l ai la dispoziție (chiar dacă încalci regulile nr. 1 și 2)

După cum se observă din figura de mai jos, am aplicat toate cele trei reguli simultan.

_119

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.