Paste cu sos de roșii, usturoi și busuioc

_100Proaspăt revenit acasă după mai bine de trei săptămâni de vacanță, am constata că am foarte mult spațiu liber în frigider. Drept pentru care am pornit către piață, să iau ceva “de-o salată”. După ce-am luat roșiile, castraveții și ceapa verde pentru salată, am dat peste niște roșii de grădină pe care le-am luat cu numai 2 Lei/kg. Erau atât de coapte încât sigur a doua zi vânzătorul nu mai lua nici măcar prețul ăsta pe ele.

Încă de când le-am cumpărat știam că o să se transforme în sos pentru paste (care nu lipsesc niciodată dintre provizii, ba uneori sunt chiar excedentare). Pe drumul înapoi către casă am încropit rețeta: paste, sos de roșii, busuioc proaspăt din jardinieră, usturoi. Mergea și niște brânză mai tare, așa că am cumpărat și o bucată de Grana Padano. Am pus vinul la rece și m-am apucat de treabă…

Ce vă trebuie?

  • 250 – 300 g paste – eu am pus niște tortellini (unele cu carne, altele cu ciuperci), dar puteți utiliza și paste simple: spaghetti, tagliatelle, linguine etc.;
  • ½ kg roșii bine coapte;
  • 4 – 6 căței de usturoi;
  • 6 – 8 frunze mari de busuioc verde, tocate;
  • 3 linguri de ulei de măsline;
  • 1 linguriță rasă de zahăr brun;
  • 50 – 60 g brânză tare (Parmigiano Reggiana sau Grana Padano) – opțional;
  • Sare și piper – după gust.

Cum procedați?

  • Opăriți roșiile timp de 1 minut în apă clocotită, apoi curățați-le de pieliță și tocați-le mărunt (ca să se curețe mai ușor, înainte de opărire crestați în cruce vârful roșiilor cu un cuțit bine ascuțit);
  • Curățați usturoiul și feliați-l;
  • Fierbeți pastele în 1,5 L apă în care ați dizolvat o linguriță de sare: adăugați pastele în apa care clocotește și lăsați-le să fiarbă mai puțin cu 2 minute decât timpul indicat pe ambalaj (timpul se măsoară de când apa începe din nou să clocotească, după ce ați adăugat pastele), apoi scurgeți-le și păstrați-le la îndemână;
  • Într-o tigaie încăpătoare (un wok, de exemplu) încingeți uleiul de măsline și căliți în el, la foc iute, timp de 1 minut, usturoiul curățat și feliat;
  • Adăugați roșiile tocate și zahărul, reduceți flacăra și fierbeți amestecând sporadic, timp de 15 – 20 de minute;
  • Potriviți gustul sosului de sare și piper apoi adăugați pastele fierte, busuiocul tocat și, eventual, brânza tăiată în cuburi mici;
  • Amestecați bine totul, mai fierbeți 2 minute, apoi luați tigaia de pe foc și țineți-o acoperită încă 2 – 3 minute înainte de servire.

Merg foarte bine decorate cu felii subțiri de parmezan (sau parmezan ras) și frunzulițe de busuioc proaspăt, alături de un rosé sec sau demisec, bine răcit.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.